• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer aktywny - pytania

Się robi :) Pomiary już są. Teraz trzeba dograć TLkę i zwrotkę.

Tylko 3way w ogóle się nie nada do bliskiego pola
A popierdółki z 18cm w dowolnie długiej LT nie nadają się do repertuaru w którym gustuje autor tematu :P
Do HH porządny 8 cali min bo kolega będzie niezadowolony ;)
Monitorki studyjne też basem nie zagrają jak kolega sobie życzy.

A ten projekt Losztiego już jest na forum ?
Nie. Tylko na 10cali musisz mieć świadomość że koszt głośników przekroczy już 1KPLN .
Z 8 cali 1KPLN starczy na głośniki i zwrotki.

A popierdółki z 18cm w dowolnie długiej LT nie nadają się do repertuaru w którym gustuje autor tematu :P
Do HH porządny 8 cali min bo kolega będzie niezadowolony

A stwierdzam że nie masz racji :) Akurat tlki z awx'em to jakościowo aż przesyt do hip hopu, żeby nie mówić że marnują się.

Powiem tak: narazie na tych monitorach robił bym i miksowal głównie HH i instrumentale orkiestrowe, jednak w przyszłości jak jakoś będzie mi to szło to inne gatunki też będą grały rolę (chce iść na inżynierie akustyczną). A jak nie to pozostaną do "normalnego" słuchania. Muszę zdać się na wasze doświadczenie i wiedze pod względem wielkości woofera, ale widzę że to nie jasne jeszcze :d

To jest tak-3 drogi faktycznie będą lepsze z wielu względów, to po prostu lepsze rozwiązanie. Jednak jeżeli będziesz chciał normalnie siąść przy biurku i zrobić miks to takie duże kolumny nie sprawdzą się na bliskim polu, nie bez powodu w studiach stawia się mniejsze monitory dwu drożne do bliższego pola i większe trój-drożne do średniego i dalekiego. Najlepiej mieć właśnie dwa zestawy-dobry miks musi brzmieć zarówno na dużych konstrukcjach jak i na mniejszych. Rozwiązaniem pośrednim są zestawy sub-sat ale wykonanie takiego DIY będzie dość kosztowne.

Roboty się pod żadnym pozorem się nie boję, jedynie tego wytrawiania bo nie wiem czy by mi to wyszło, ale skoro można kupić już wytrawione to problem znika :)

---------- Post dodany 12.03.2013 o 22:19 ---------- Poprzedni post 11.03.2013 o 09:17 ----------

wiem że głupie pytanie ale gdzie mogę nabyć poszczególne elementy potrzebne do UniAmpa w sensie jaki sklep, w elektronicznym znajdę te części?

Poszukaj, ale takie jak na rozpisce, a nie takie jak Ci "pan/pani" da, bo ma na stanie.

Nie takie - moc 300-250VA napięcia jałowe 2x35V.

Tak, da się podłączyć.

Choć z taką wiedzą nie bardzo bym na Twoim miejscu się tego podejmował. Przeczytałeś wątek o uniampie i jego uruchomieniu i nadal czujesz że podołasz?

Poprosiłem mojego dziadzia który zajmuje się tymi sprawami od długich lat i mi pomoże, mówił że sam może mi nawinać zwoje itp. Czyli ma być 2 x 35 tak ? A tą regulacje barw jak podłączyć?

podłączanie i odpalanie z elektrody?

---------- Post dodany 14.03.2013 o 21:41 ---------- Poprzedni post 13.03.2013 o 19:59 ----------

jeszcze dopytam się póki temat w miarę świeży, czy można stworzyć swój własny kompresor audio?
ewentualnie strona z jakimiś projektami takich kompresorów, ciekawe typy bardzo bym prosił, a no i zabieram się za wzmacniacz!

witam, nie chcąc zakładać nowego tematu postanowiłem odgrzebać ten.

obecnie mam nieco wiecej czasu wolnego (wczesniej mialem mature itp. takze z czasem bylo krucho), wiec mam zamiar wcielic moje poprzednie plany w zycie.

Cały czas po głowie chodzi mi Uniamp, znalazlem taką aukcję: http://allegro.pl/uniamp-150v2-i3335589907.html opłaca się kupić coś takiego?
Musiałbym do tego dokupic jeszcze trafo (znalazlem takie: http://sklep.avt.pl/p/pl/486532/transformator+sieciowy+toroidalny+tst300+2x35v-2x4-28a.html tylko nie wiem czy bedzie pasowac?)

Musze jednak do uniampa dorobic lub dokupic regulator barwy i selektor wejsc.

Jezeli chodzi o monitory to zdecydowałem sie na ZAPH71, co sądzicie o tych monitorach?
Przypomne: beda stały w bliskim polu, pokoj lekko ponad 12m2
Załozenia: odpowiednie do miksu utworów, a takze do produkcji (wyrazisty dzwiek,dobry niski ładnie brzmiacy bass itp.)

Uni jest ok, ale regulacji barwy bym mu nie dostawiał. Dobrze zestrojone kolumny nie będą potrzebowały regulacji barwy we wzmaku..

a trafo które wysłałem jest w porządku ? Podejdzie pod ten zestaw?

Prosiłbym o jakieś opinie jeszcze co do tych monitorów zapha

Powrót