Symulacja pokazuje że jeśli zrobię strojenie na 18hz to górka na group delay przeniesie się poniżej słyszalnego pasma. Czy Jakość basu się poprawi?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ja bym zbudował obudowę labiryntową o przekroju 600cm^2 i długości 3m z jakimś tam wytłumieniem.zapomniałem napisać co chcę tym osiągnąć. Mam już kolumny co schodzą do 40hz. Ale chciał bym rozszerzyć to pasmo jak najniżej się da.
doczytaj o tym co tu napisałeśDlatego obudowa zamknięta ponieważ bassreflexy kończą się przy tych dwudziestu kilku hz.
wykres spl przy tych 37w mocy z filtrem dp ustawionym na 20hz https://i.imgur.com/yR5aGNg.png
Nie zależy mi na tym by nagłaśniać imprezę na ulicy. Wystarczy że będzie słychać to zejście w pokoju 16m2. Do odsłuchiwania spokojnie muzyki.
Jak widać na wykresie dla sygnału 37w, dla 20hz mam 90dB. Wydaje mi się że już coś będzie słychać.
A pojemność taka ponieważ poniżej 100L szybko spada sprawność dla tych częstotliwości które mnie interesują. A że na strychu mam starą szafkę o pojemności 250l no to jej użyję. Oczywiście najpierw ją rozbiorę i skleję polecanym klejem do głośników i porządnie ją wzmocnię.
Podłączyłem do prawego kanału równolegle tego suba z kolumną, zostawiłem na bassreflex. Są to 8 Oba są 8 ohm, a wzmak 4 ohm więc wydaje mi się że wytrzyma. Jak już trochę odłożę kasy to się może zdecyduję na kolumny w zamkniętej obudowie, i wtedy zrobię z suba zamknięty, aktywny. To jakie kolumny wybiorę zależy jak szerokie paso z tego suba da się wyciągnąć. Wtedy pewnie będzie można dać podstawkowe, wyjdzie pewnie taniej.
Oliver, akurat ten głośnik ma szansę nadawać się do TL, a dokładniej do sporej (w granicach rozsądku, 150litrów) obudowy MLTL, symulowanej wg arkuszy M.J.King.
Dla tunelu o długości 2.5mb i przekrojach początkowy/końcowy 300/900cm^2 z portem na końcu linii, w teorii pojawia się coś takiego:
Group delay <30ms, Wychylenie max do 100Wrms w zakresie liniowym. Ten SPL 110dB jest dla 100Wrms.
Więc jak nie żartowałeś do końca, to do dzieła.
Dla jakiego głośnika ? Pod muzykę czy kino domowe ?
Parę tygodni temu bawiłem się w Hornresp. To nie ma być konstrukcja PRO a zwyczajna grajka. Zbuduję , pomierzę , wstawię pomiary tutaj. Najgorsze że mam problem ze znalezieniem czasu. Jak nie uda mi się pociąć płyty na dniach to kolejne podejście do cięcia za 4 tygodnie.
tak to wygląda:Masz tę obudowę jakoś wstępnie za symulowaną ?