• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer Buda 49litrów jaki głośnik?

Reakcji
0
Witam
Mam pytanie jak w temacie, mam obudowe 33cmx33cmx45cm, wymiary wewnętrzne. Buda miała służyć do 2x22cm głośników Firmy Sansui, ale sprzedałem je a buda została bez tylnej ścianki, więc mogę ją przerobić na 1xjakiś głośnik tylko jaki? Myslałem nad GDN-27-450-8-SC, tylko czy ta buda niezamała dla niego? A może Tandem tylko jakie głośniki polecacie? Napęd top 2xHolton 200...
Pozdrawiam

Jest do kupienia 4ohmowa wersja SC warto? Bo kilka złych opinii czytałem o jego membranie...

Nie nie, muzyka z mułem nie wchodzi w gre :P
Ten to licytacja zobacz na all...:)
Więc bas ma być szybki precyzyjny, ale bez przesady i wykop musi być. Głośnik który by spełnił moje wymagania do końca pewnie kosztuje krocie.. Więc najlepiej coś z STXa, Tonsil trochę drogi.. Ale też uznaję :)

Jak muzyka jest z mułem to jeszcze do niej mulacy sub na dodatek? To co to będzie w wyniku? Masakra jakas...

A miałem go zamiar brać ;P
A co powiecie o przytoczonym przezemnie w pierwszym poście STXie? :D
Znalazłem na Elektrodzie ktoś chciał sprzedać, ale tam chyba narazie serwer padł..:) A ich już nie produkują chyba więc nikłe szanse że znajdę nowy...:(
:arrow: Pegelmesser
Możesz rozwinąć?
Pozdrawiam

Hmm.. Dużo..:D Ale jak będzie dobry to czemu nie :) Będę mógł normalnie, jedna końcówka pod jedną cewkę, a druga pod drugą?
Pozdrawiam

Więc wybór zapadł..:) Głośnik to GDN-30-500-2x4-AA, a jak z napędęm? Mogę jedną cewkę pod jedną końcówkę a drugą pod drugą końcówkę? Wzmacniacz będzie optymalnej mocy tak? Jako że po odjęciu głośnika i wzmocniej wyjdzie trochę mniej niż te 49litrów, myśle że coś około 46litrów, więc jaki tutaj tunel BR zastosować? Oraz na której Ściance? Rysunek z wewnętrznymi wymiarami :D

A jaką długość Pawle proponujesz? :) Albo od jakiej długości mam zacząć. A jeśli końcówki nie są do końca symetryczne, trochę inne elementy na wejściu to w niczym nie przeszkadza?

Średnica 10.2cm, 32cm długości obudowa 46litrów, Strojenie 37Hz? :D Teraz tylko kase uzbierać..:) Oraz ponawiam pytanie, "eśli końcówki nie są do końca symetryczne, trochę inne elementy na wejściu to w niczym nie przeszkadza?"

Dokładnie to chodzi mi o to że jedna końcówka ma minimalnie cichsze wysokie tony, i średnice nic poza tym :D A tak z ciekawości, co jak będzie różnica w głośności? :)

Powrót