• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer DIY na głośniku STX.

Reakcji
0
Cześć, mam kilka pytań co do budowy suba na STX-ie. Jako że to moje pierwsze poważniejsze DIY (Nie takie typu: Weź byle jaki głośnik, wciep do byle budy i zacieszaj bo albo spupczyłeś albo ci jako tako wyszło) to wolę poprosić o pomoc osoby bardziej zaznajomione w temacie akustyki. Przejdę więc do rzeczy: Mam głośnik STX GDN 22/140/8 lub jak kto woli W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X. Do niego chcę zrobić skrzynię, wg. producenta powinna to być skrzynia o pojemności 30L i zestrojona na 35Hz. Ja zaś słyszałem że lepiej zrobić 32L i zestroić na 40Hz bo bas będzie bardziej zmulony na niższym strojeniu. Jako że WinISD podaje wymiary bardziej na kolumny niż subwoofery to te wymiary nie podobają mi się, czy mógłby ktoś podać sensowne wymiary do tego suba? W WinISD nie ma takiej opcji z innym kształtem pudła (zakrzywiona pod kątem ścianka jest tylko) Obudowę chcę robić z płyt MDF bądź płyty wiórowej o grubości 2cm oczywiście ze wzmocnieniami. Bass reflex i inne będę kupował w Nowym Elektroniku (jaka długość i średnica będzie właściwa?)

Pozdrawiam.

30-32 litry to zadna roznica - rob jak chcesz
co do strojenia to olej opinie innych i sam dobierz na sluch

jaki tunel?
pytanie czy masz frezarke?

Wyrzynarkę Einhell i parę brzeszczotów, nią będę wycinał otwory a płyty będę ciął cyrkularką z szyną z miarką więc będzie równa, od kumpla pożyczę wkrętarkę Makity, więc będzie full profeska, dam też pasek gąbki pod głośnik żeby w razie coby powietrze nie uciekało. Tunel myślę 7cm śr wewn. 24cm długości. A mógłbyś mi podać jakieś wymiary tej 32litrowej obudowy jakbyś mógł? Bo jak wcześniej wspomniałem, WinISD dobiera bardziej pod kolumny niż subwoofer, pozatym sam przyznaj: Trochę głupio wygląda subwoofer 56x30x30cm, nie?. A właśnie. Wpisywałem podane przez WinISD wymiary w kalkulatorze i wychodzi mi 38litrów, tak ma być czy po prostu błąd WinISD?

Przecież ścianki (płyty) też swoje zajmują. Dla głośnika ta objętość się nie liczy, liczy się tylko objętość WEWNĘTRZNA. Więc trzeba zrobić tak, żeby w środku były te 30-32 litry. Co do wymiarów to trzeba je właśnie tak dobrać, żeby po odliczeniu płyt wyszedł odpowiedni litraż. Polecam poszukać na forum (albo w sieci) ciekawych subów i wzorować się na ich proporcjach - zwiększyć/zmiejszyć każdą ze ścianek i wtedy będzie to fajnie wyglądało.

No przepraszam, zapomniałem dopisać (nie zlinczujcie mnie ;) ) Jutro popatrzę na te obudowy, moglibyście zapodać linka do jakichś ciekawych konstrukcji? Byłbym wdzięczny ;)

Ogłaszam wszem i wobec UPDATE: Znalazłem, wymiary, 32x32x32cm. Taki będzie dla mnie odpowiedni, podoba mi się więc tak zostawię.

Wyrzynarkę Einhell i parę brzeszczotów, nią będę wycinał otwory a płyty będę ciął cyrkularką z szyną z miarką więc będzie równa, od kumpla pożyczę wkrętarkę Makity, więc będzie full profeska,
czyli frezarki brak. poszukaj tunelu HD-18 produkcji alpharda. kup 2-4szt (jak masz zamiar sie bawic ze strojeniem na sluch to polecam zakup 4szt)

A mógłbyś mi podać jakieś wymiary tej 32litrowej obudowy jakbyś mógł? Bo jak wcześniej wspomniałem, WinISD dobiera bardziej pod kolumny niż subwoofer,
kartka papieru + olowek + kalkulator. jak cos ladnego skrobniesz to robisz model z kartonu i wstawiasz do pokoju na tydzien czasu. jak nadal sie podoba to robisz z plyty na gotowo

Wpisywałem podane przez WinISD wymiary w kalkulatorze i wychodzi mi 38litrów, tak ma być czy po prostu błąd WinISD?
ja mam wersje sprzed 10-ciu lat, wiec tam to jeszcze nie dzialalo

Znalazłem, wymiary, 32x32x32cm. Taki będzie dla mnie odpowiedni, podoba mi się więc tak zostawię.
to w srodku czy na zewnatrz?
taki klocek dobrze wyglada tylko jak gosnik bedzie na dole a tunel z przodu

A nada się coś z tąd http://www.nowyelektronik.pl/search...ssreflex&sort=nazwa%20ASC&nadkat=G%B3o%B6niki (dałem linka ze strony 2, więc przełącz sobie też na 1) Bo najlepiej by mi było stamtąd brać, no i musiałbym trochę obciąć koszty bo 4 rury to juz troche kosztuje..... może wprawne przedłużenie PCV-ką? (oczywiście oszlifowując brzegi na końcu). Jednak się nie zdecydowałem co do wymiarów, z tego kartonu to dobry pomysł ale.... wczoraj spaliłem wszystkie co miałem ;( A czy ktoś z forum mógłby na zamówienie wykonać panel do subwoofera? Słyszałem coś o panelach od irka, dobre będą?

jak na zlosc nic sie nie nadaje. jest jedynie HD-12, ale to raczej do 12"

o i musiałbym trochę obciąć koszty bo 4 rury to juz troche kosztuje.....
jak szkoda ci 8-10zl na nauke to proponuje odpuscic budowe suba. koszt nie zamknie sie zakupem glosnika i obudowy!

może wprawne przedłużenie PCV-ką?
mozna, ale jezeli to mozliwe to proponuje skleic 2 tunele razem. mamy wtedy profilowane obie strony = ciszej pracuje tunel

A czy ktoś z forum mógłby na zamówienie wykonać panel do subwoofera? Słyszałem coś o panelach od irka, dobre będą?
panele irka sa bardzo dobre i bardzo tanie jak na realia sklepowe, ale ich zakup graniczy z cudem. uzywane kosztuja tyle co nowe
mam blache do mostka TDA projektu irka
radiator tez jeszcze mam... ale to malo oplacalne bo calosc wyjdzie jakies 200-300zl :/

---------- Post dodany o 10:52 ---------- Poprzedni post o 10:50 ----------

http://www.zbyromex.pl/pl/p/Bass-reflex-HD-18/677
http://www.moresound.pl/index.php?products=product&prod_id=2366

Ok postaram się zamówić HD18 i zrobię profilowane z obu stron. Spytam w Nowym Elektroniku czy by nie mieli (bo może nie być na stronce, a w sklepie może być, zwłaszcza że ma w Bielsku magazyn główny) bo nie uśmiecha mi się 30zł na wysyłkę dawać (jak już to w ostateczności). To dobrze że panele irka są tanie. Dlaczego graniczy z cudem? A co sądzisz o panelu z Voltronika?

to pojedyncze tda - max 70w

plyta jest 18mm, pozniej 22mm
MDF jest 18 i 19mm. 20mm to moze byc fornirowany MDF :p

Kurcze ;( Rzuciłbyś linka do jakiegoś panelu mniej więcej do 200-max 250zł?
Podpiąłem go pod panel od Creative A220 (efekt nudy) i jestem zaskoczony. Mimo małej mocy ten głośnik się rusza i to dość żeby robił bas (póki co jest na free air ale dmucha nieźle). Ale niestety jest cicho a ja przecież chcę żeby było ciśnienie więc z niecierpliwością czekam na wzmaka (ten co go dostanę)

Holy sh....! A coś z gotowych wzmacniaczy (tj. Unitra) znalazło by się? Przypomniało mi się coś. Co do tego wzmaka co dostanę wydaje mi się że to będzie Sharp System 7700 tyle że pod marką Schneider (fakt, istnieje wieża tej firmy z tą samą końcówką mocy)

Podpiąłem go pod panel od Creative A220 (efekt nudy) i jestem zaskoczony. Mimo małej mocy ten głośnik się rusza i to dość żeby robił bas (póki co jest na free air ale dmucha nieźle)
To niestety nie jest dobry objaw, wzmacniacz jest słaby i dlatego membrana lata - bo wzmak nie ma kontroli nad głośnikiem.
A coś z gotowych wzmacniaczy (tj. Unitra) znalazło by się?
Przede wszystkim oprócz końcówki mocy potrzebujesz filtra - żeby odciąć wyższe częstotliwości. Najlepiej z płynną regulacją, żeby ładnie zgrać suba z frontami. Do tego przydałaby się regulacja przesunięcia fazy (również najlepiej płynna). Ja bym jednak polował na jakiś gotowy panel...
Ewentualnie filtr możesz sam polutować, przykładowo:
http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-140.-Filtr-aktywny-do-subwoofera./37

Gotowy panel trochę kosztuje, a na irkowy nie uśmiecha mi się czekać chociaż jest tani i dobry. Wiem że potrzebuję filtra dolnoprzepustowego, wiem. Ale póki co potrzebuję Wzmacniacza bo filtrem przecież go nie zasilę ;) To znajdą się jakieś zewnętrzne wzmaki, bądź panele?

---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post o 23:20 ----------

Ten by się opłacał panel? http://allegro.pl/wzmacniacz-panel-subwoofera-2x100-w-rms-tda7294-i3376547624.html

Powrót