Cześć, mam kilka pytań co do budowy suba na STX-ie. Jako że to moje pierwsze poważniejsze DIY (Nie takie typu: Weź byle jaki głośnik, wciep do byle budy i zacieszaj bo albo spupczyłeś albo ci jako tako wyszło) to wolę poprosić o pomoc osoby bardziej zaznajomione w temacie akustyki. Przejdę więc do rzeczy: Mam głośnik STX GDN 22/140/8 lub jak kto woli W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X. Do niego chcę zrobić skrzynię, wg. producenta powinna to być skrzynia o pojemności 30L i zestrojona na 35Hz. Ja zaś słyszałem że lepiej zrobić 32L i zestroić na 40Hz bo bas będzie bardziej zmulony na niższym strojeniu. Jako że WinISD podaje wymiary bardziej na kolumny niż subwoofery to te wymiary nie podobają mi się, czy mógłby ktoś podać sensowne wymiary do tego suba? W WinISD nie ma takiej opcji z innym kształtem pudła (zakrzywiona pod kątem ścianka jest tylko) Obudowę chcę robić z płyt MDF bądź płyty wiórowej o grubości 2cm oczywiście ze wzmocnieniami. Bass reflex i inne będę kupował w Nowym Elektroniku (jaka długość i średnica będzie właściwa?)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.