• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer do budżetowego kina

Reakcji
0
Witam. Potrzebuje kupić/zrobić subwoofer TYLKO I WYŁĄCZNIE do kina. Kino to kupny zestaw monitorków STXa także rewelacji żadnej nie ma ale bardzo źle też nie jest... Jedynym co razi to totalny brak basu z monitorków, moje 15/40/5 w drugim pokoju zabija ilością basu i zejściem w porównaniu do stxów :) Także widok wybuchów przy tak płytkim dźwięku woła o pomste. No więc chciałbym możliwie tanio kupić czy zrobić subwoofer, myślałem o kupnie VK 7810 bo jest dosyć dużo opini na jego temat i może być ciekawy. Jeżeli coś w przedziale do 400 zł można złożyć i byłoby lepsze to wole DIY. Jeżeli warto byłoby dołożyć kasy to możecie pisać nawet do 500 zł ale nie chętnie wkładam kase w kino... Pokój ma 25m^2 i jest dosyć wytłumiony także warunki dosyć dobre chyba. Od suba wymagam żeby bas był możliwie niski i przyjemny ( bez charczenia, mulenia i innych defektów ) żeby mógł ładnie uzupełnić pasmo zestawu.

Dzięki za pomoc ;)

panel z allegro za 120zl + jakis mulacy glosnik.
pasowalby tutaj alphard z seri SW gdyby nie tak mala efektywnosc :???:

moze gdzies sie znajdzie GDN 27-150-4?

panel z allegro za 120zl + jakis mulacy glosnik.
Masz na myśli jakiś konkretny czy używke jakąs po prostu ?

Znalazłem takie
http://allegro.pl/item934562862_panel_wzmacniacza_do_subwoofera_stx_soundstation.html
http://allegro.pl/item933638119_wzmacniacz_do_subwoofera_jamo_100_sprawny_bcm.html
http://allegro.pl/item937282948_wzmacniacz_subwoofera_canton.html

Ale te 60 czy 50W chyba nie pociągnie suba za dobrze ?...

Chyba że - co by mi odpowiadało najbardziej, kupuje tego voicekrafta i wymieniam głośnik :)

Poszukaj na Allegro GDN-27-150-8-SC i do tego mostek TDA7294 o Irka :)
Do kina po prostu super efekt i dość tanio wychodzi.

tomeus napisał:

wszystkie 3 wzmaki to sama lipa.

ten wzmak co podał csbiczek,
csbiczek napisał:
jak za tą cene to się opłaca, mam go i powiem, że tragedii strasznej nie ma, (jak za te pieniadze) ale jeżeli chodzi o jego wytrwalosc to juz w tym miejscu bym sie zastanowił, dlaczego? a no dlatego, że z miejsca musisz go rozebrać i powymieniać pare elementów takich jak kondensatory ceramiczne, oraz rezystor. No chyba, że trafisz na bardziej pechowy egzemplarz :wink:

A jeżeli chodzi o głośnik to polecam Visaton w250s - kupiłem go jako nowego i bardzo dobrze się spisuje. Super jakość, w tych pieniądzach nic lepszego nie kupisz. I mam go w 25m2 (jeszcze nie jest dobrze wygrzany :razz: )
Tyle, że to jest 10' i jest naprawdę szybki. A jeżeli chodzi ci konkretnie tylko do kina to może peerless sls 12 (nic ci o nim nie powiem, bo sam go nie miałem...)

Nie wiadomo czy będą jeszcze te wzmacniacze za 120 zł...
A jakby kupić suba VK i wymienić głośnik na CW1002C ?

Karol22m napisał:
głośnika CW1002C nie znam.

Jak to nie znasz ;P taki srebrny ;P kiedys popularny byl ;P aaa moze za mlody jestes ;)))

Mysle ze w cenie 400-500 zl za calosc nie ma co szukac jakis rewelacji, tym bardziej ze potrzeba tu wiekszego gosnika no i troche mocy ;)))

Panel jakis z 150w do tego glosnik minimum 25cm nawet STX bo chyba reszta przekraczala by budzet :)

Jak by sie uparl to nawet Panel o mocy 90-100w tak mi sie wydaje :)

Wiem ze nie milo sie slucha jak ktos mowi o dozbieraniu, ale moze i oplaca sie dozbierac pare zlotowek i zrobic cos co na pewno bedzie sie dobrze sprawowalo :)

Ja zawsze robie cos troche ponad, a nie na styk :)) 25m2 to juz spore pomieszczenie wiec i przydal by sie konkretny sub :)))

To ja proponuje Visaton w250s - naprawdę opłaca się go wziąść :mrgreen:
Visaton 260zł + 140zł (panel) = 400zł - na płyty, kleje fornir musisz dozbierac :razz:

W tej cenie miałbym już SLSa chyba zamiast visatona ;) Mysle ze zrobie tak, wezme suba VK na probe, zobacze czy mi to odpowiada, albo raczej jak bardzo mi przeszkadza :D Jezeli stwierdze - tragedia, to zaczynam budowe i oddaje suba jako zwrot ;) jezeli nie bedzie zle to po prostu wymienie głośnik w przyszlosci i może starczy na jakis czas.

Mam dużo wiecej kasy do wydnia na sprzęt ale za rok pisze mature i nie wiem czy nie wyjade do wrocławia studiować , a sprzet kupuje za swoją kase wiec glupio by mi bylo kupowac suba na rok. Chyba że zostane wtedy zbuduje pewnie coś mocnego na panelu irka 300 i moze XXLSie albo czymś innym, potem sie bede zastanawiał :)

tomeus

Visaton nie wymaga bardzo mocnego panela - od Vk wystarczy - prawdziwe 150W RMS 4ohm, SLS ma 8ohm i wymaga 200W panela :-/

Mam Vk, visatona i jestem zadowolony.
Niedługo zamieszczę na forum pełne info na temat tego suba - prace dobiegły końca:-)
Wiele pozytywów :-)

To jest pewnie na TDA.
sporo gorsze od panela VK.
VK stosunek cena/jakość bardzo dobry. Nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. Musiał być dać około 400zł za panel aby był lepszy.

tomeus, to jest na tda7296 czyli katalogowo max 60w w dobrej aplikacji. Ale po alpierdzie tego bym się nie spodziewał. Mam taki panel czeka na "swoją klej".
rafal20 napisał:
To jest pewnie na TDA.
na pewno
rafal20 napisał:
sporo gorsze od panela VK.
słyszałeś? Jesteś pewny?
A na jakich końcówkach śmiga ten twój VK :?:

Powrót