• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer do mini wieży. Jaki głośnik?

Reakcji
0
Witam!
Mam wieżę, w której siedzi STK4192 MK II, to jest 3 kanałowy wzmak 25+50+25, w każdej kolumnie jest 3-omowy głośnik basowy, połączone są szeregowo. Potrzebuję jakiegoś głośniczka, zamiast tych dwóch, moc ok 40-50 watów na jakieś 6 omów, chociaż całkiem możliwe, że na 4 ale tego chyba nie da się sprawdzić za bardzo. Może coś z STX 8''? Przydałby się jakiś lepszy bas. Podoba mi się jak grają mini wieże Sony. małe kolumny, głośniki 16cm a bas mają moze nie świetny ale wg.mnie dosyć ciekawy, może da rade osiągnąć coś takiego w mojej wieży;D. Pozdrawiam!

A jakie masz w tej chwili glosniki basowe i co Ci sie nie podoba w ich brzmieniu?
Jak lubisz brzmienie sony to moze naklej znaczek sony i powinno wystarczyc :)

Właściwie nie wiem jakie są to głośniki, bas jest dobry ale jak się podgłosi to juz lipa. W kolumnach jest labirynt jakiś, więc głośników nie widać. Podłączyłem ostatnio jakieś 16cm (4 omowe, połączone szeregowo) samochodowe tylko, że w małej skrzynce i juz lepiej grało, do tego nie było zestrojone;). Pomyślałem więc, że jak podłącze lepszego suba to zagra fajniej i tak napewno będzie. Może mi coś doradzicie. Wzmak ma jakieś 50watów.

No skoro jakies glosniki samochodowe z jakiejs obudowie lepiej graly to te kolumny z wierzy nia prawde jakis szajs pozbadz sie ich :razz:
Zamiast suba zrob sobie monitorki na arn 150 i np stx gdwk aj i zasilaj to z tej wiezy :wink:
Pozdrawiam!!!

Nie nie to musi być coś bi-wiring czy jakoś tak to sie nazywa :grin: . Bas jest zasilany oddzialnym kablem, a głosniki majaponad 10 lat a to subwoofer zwykły, wiec po tylu latach to i tak, że wogóle grają.

domyslam sie ze te 50W to mostek wiec ponizej 8ohm nie schodzimy...

niewiem ktore STXy sa dobre ale np ARN 226 bylby juz calkiem dobry ;)
nic innego na tyle slabego nie kojaze...

Jak podgłośnisz to bas się kaszani bo sprzętowi mocy brakuje. Więc wymiana głośników nie wiele Ci tu pomoże, a szczególnie kiedy dasz głośniki, które potrzebują więcej mocy :razz:

Niestety cena jest często trafnym wyznacznikiem tego, czego można się spodziewać po danym sprzęcie. Dlatego ja bym nie ryzykował z tym czymś za 120zł :mrgreen:

Powrót