• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer do Renault captur

Reakcji
0
Witam. Zastanawiam się nad pewna kwestią... Czy mogę zbudować subwoofer do samochodu i zamknąć go w podwójnej podłodze bagażnika? Wydaje mi się że chyba jego skuteczność mocno spadnie... Mam rację?

Druga sprawa już bardziej techniczna. Chciałbym zastosować głośnik Stxa W.20.300.2x2.MC. Zastanawiam się jaką wersję głośnika wybrać 2x2 czy 2x4? dysponuję wzmacniaczem alpine mrv-f250 2x100w 4ohm w mostku.

Skrzynia będzie mała 15-17L zamknięta.

Chętnie posłucham sugestii i porad.

Switch Input Channel ustawiasz na 1+3 i 2+4.
Dobrze by było ustawić taką samą moc dla mostka nr1 i nr2.
Czyli na mostkach ustawiasz po 100W.
Wtedy każda z cewek dostanie niemal taką samą moc przy określonym poziomie Volume.
Nie wiem jak z jakością/dokładnością w ustawieniu filtra LPF. Ewentualnie jak masz możliwość ustawienia cięcia suba w radio, to na wzmaku Off i tniesz z radia.
Jak nie da rady, to wzmakiem...

Ostatnia edycja:
Z tego co widzę to obie pary mają filtr. W radiu nic takiego nie znajdę, żeby coś filtrować. Właściwie to mam zamiar się wpiąć pod głośniki z tyłu przez ten konwerter Hi-LO. Regulację głośności suba będę miał wtedy rozwiązaną przez regulację przód-tył. Nie mam bladego pojęcia czy za tym wyświetlaczem w Capturze znajdę jakieś wyście niskiego sygnału, szczerze wątpię. A co sądzicie o tym głośniku w małej zamkniętej skrzyni? Zda to egzamin?

Siemka ja dzisiaj kupiłem obudowę chyba ma z 8 litrów closed i stara wersja głośnika 2x2ohm.Powiem że mnie zaskoczył i schodzi nawet nisko jak na takiego małego pyrtka.Robi robotę.Ja tą obudowę kupiłem z możliwością zwrotu,ale powiem tak zostaje!!! Lepiej gra niż RF P1 10 cali w closed.Znaczy jakościowo mi sie przynajmniej wydaje.Nie wiem jak ta nowa wersja głośnika gra ,ale każdy tak pisze,więc jak już byś go miał to opisz wrażenia z odsłuchu.
247349706cbb9cfeab1df10e54f7245c.jpg
626db25617210b577224a055d2023702.jpg
161f82c032d1d19090375172f222922a.jpg

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
w tak malej obudowie to az dziwne :D
ale skoro sie podoba to nie zmieniaj ;)
chyba ze z ciakawosci ;)

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy "-" może być wspólny? Już objaśniam o co chodzi. W subie mam gniazdko takie jak w zasilaczu komputerowym a ze wzmacniacza idzie kabel który na końcu ma wtyczkę. Zrobiłem tak w razie potrzeby szybkiego wyciągnięcia suba z bagażnika, kabel może leżeć a zwarcia nie zrobi. Natomiast taka wtyczka ma 3 piny i 3 przewody ma kabel. Dlatego pytam czy mogę zewrzeć minusy żeby mieć tylko 3 przewody do suba czy też muszę to inaczej rozwiązać?

W samochodówce połączenie minusów na wyjściu radia/wzmacniacza = zwarcie, bo większość takich sprzętów idzie w mostku.

Powrót