• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Subwoofer] do testów (na razie) - jaki głośnik+obudowa?

Reakcji
0
Żeby nie było. Nawet ja nie wiem wszystkiego (:P)
Temat zaświtał w mojej głowie, po tym jak dostałem w ręce legendarny panel Irka w mostku (7294 x 2), niestety strasznie sprofanowany przez PCB wykonane rękami jakiegoś dyletanta. Ale to j.w.

Do rzeczy, potrzebuję jakiegoś testowego subwoofera, nie za drogi - żeby w razie Niemca, nie było szkoda głośnika, ale też nie jakaś straszna chała żebym nie musiał wychodzić z domu. Sub ma grać w zestawie 2.1. Muzyka...? Testowe płyty (hihihi), a sąsiadów zapytam :lol:

Budżet: głośnik ~ 300zł. reszta: moja, czyli mam. (MAM!) Budżet w zakresie głośnika to absolutny sufit (no, chyba, że ktoś ma jakieś potrzeby elektroniczne i wolne woofery :D)
Nie mam jakichś szczególnych preferencji co do typu obudowy, ale nie proponujcie mi na litość żadnych TL-ek i innych labiryntów, ponieważ ma to być testowy sub, a w zasadzie obciążenie wzmacniacza wbudowaną opcją zemsty na sąsiadach, remontujących pół roku mieszkanie :D

Subwoofer wyposażę w zabezpieczenia, na pewno przed DC i jak mi się będzie chciało inne.

Przekopałem Forum (tamto też i tamto trzecie :flapper:) ale nic nie znalazłem.
Proszę o wasze propozycje, zarówno dot. samego głośnika/ów jak i skrzynki.

p.s. Kombinuję, czy nie użyć 2 tańszych głośników, miałbym elastyczność w impedancji, albo może dwóch 2-cewkowych.
Wsadziłbym w pudło przełączniki i miałbym impedancji, że hoho :D Obudowa może się przy tym skomplikować, ale z tym jw.

4Ω to mało, a w mostkowanym TDA7294 można powiedzieć, że niemożliwe, a 2 szt. przekroczą budżet.

Zerknij moze na SPH-130AL od Monacora ? ;)
Mozna nim uzyskac stosunkowo niezle zejscie z bardzo malej obudowy b-r (6-10 litrow).

Ostatnia edycja:
@Q, 130AL jako sub?
@kaka22, ciepło, ciepło - CL bardziej mi pasuje.
Zastanawiam się czy

No nic - mam jeszcze ze 24h czasu, może ktoś coś jeszcze podpowie :)

Reaktywacja:
Uwolniłem jednego z forumowiczów z głośnika JBL'a P1022. Jeszcze nie dojechał, ale już już :)
Wprawdzie 2x2Ω, ale piecyk na TDA7294x2 pojechał do nowego ownera, więc nie mam dylematów mocowo/omowych :P

Na stół wjedzie na 99% jakiś projekcik na tranzystorach więc 4Ω będzie ok.

Pytanie do wyjadaczy CA - która obudowa i czy "fabryczna" czy są jakieś lepsze pomysły, ew. jakieś modyfikacje?

Dodam, że prawdopodobnie nigdy nie wyląduje to w aucie, a na pewno nie w moim ;)
Prędzej zagra jako domowa "pompka", a na pewno będzie w domowych warunkach używana.

Powrót