• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer dwukanałowy bezpośrednio pod wzmacniacz

NeuroPL napisał:
Nie mam przekonania, na głosniku suba słychać wysokie tony, poza tym na PCB nie widać żadnej cewki.

bo to tani sub :) tam nie ma cewek :) jak chcesz to daj równolegle do głośnika konensator 100-220 mikro na 50v to trochę go obetnie :)

longer elektro, nie stosuje się samych kondensatorów w torze niskotonowym jako filtr dolnoprzepustowy bo możesz spalić wzmacniacz. Jak już to filtr 1-rzędu, czyli cewka wpięta szeregowo lub 2-rzędu - cewka + kondensator. Ja jednak nie polecam stosowania filtrów pasywnych bo nie dość, że są drogie to dodatkowo obciążają wzmacniacz.

bart210 napisał:
longer elektro, nie stosuje się samych kondensatorów w torze niskotonowym jako filtr dolnoprzepustowy bo możesz spalić wzmacniacz. Jak już to filtr 1-rzędu, czyli cewka wpięta szeregowo lub 2-rzędu - cewka + kondensator. Ja jednak nie polecam stosowania filtrów pasywnych bo nie dość, że są drogie to dodatkowo obciążają wzmacniacz.

spoko! :) metoda wypróbowana na 3 tanich subach . wszystkie śmigają:) zresztą jest to filtr 1 rzędu 6 db\okt :)

lklukasz napisał:
sub cięty filtrem 1-rzędu :shock:
tego jeszcze nie widziałem

polak potrafi :) a tak na serio to one wszystkie mają filtry aktywne ale są wysoko strojone bo satelitki nie schodza za nisko i byłaby dziura w pasmie akustycznym . i dlatego można im czasem "pomóc" kondensatorem :)

NeuroPL napisał:
Podsumowując.
Czy można zastosować taki sumator na wyjściu Tape Out wzmacniacza?
http://allegro.pl/item897316813_rozgaleziacz_sumator_rca_cinch_typ_y_nowy_fv.html

Kondensatory w ilości 4 szt? przed potencjometrem i za.
http://allegro.pl/item910366570_audiofilski_nichicon_muse_es_47uf_16v_bipolarny.html

potencjometr logarytmiczny, np ten?
http://allegro.pl/item909005387_potencjometr_pr_2x_50_k_a_r12_logarytm_4704.html

taki sumator to raczej nie bo on chyba zwiera fizycznie kanały. reszta w porządku :)

[ Dodano: 2010-02-07, 13:41 ]
zadzwoń do mnie to ci powiem co i jak :) skype on :)

lklukasz napisał:
sub cięty filtrem 1-rzędu :shock:
tego jeszcze nie widziałem

Jakbys sie upar to zrobisz suba nawet bez filtra. Odpowiedni glosnik w obudowie pasmowo-przepustowej moze grac bez filtra. Oczywiscie lepiej dodac choc cewke ale nie jest to absolutnie konieczne.

zrób tak i spoko :) sory za jakość ale rysowałem na kolanie o pierwszej w nocy i tak wyszło :)

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2010-02-08, 07:32 ]
jezeli wklejasz kod do obrazka INNY niz BEZPOSREDNI to kodu [ img ] [ /img ] NIE UZYWAMY :!:

Jeśli dobrze wnioskuje to kondensatory lutuję szeregowo na L i na R (nie na masie) ?
Potem środkowe nóżki potencjometra łącze dwoma kondensatorami i wyprowadzam połączony sygnał + jedną masę, która idzie do suba?
Czy raczej wyprowadzić L i R z potencjometra, potem kondensatory i dopiero połączyć sygnał?

NeuroPL napisał:
Jeśli dobrze wnioskuje to kondensatory lutuję szeregowo na L i na R (nie na masie) ?
Potem środkowe nóżki potencjometra łącze dwoma kondensatorami i wyprowadzam połączony sygnał + jedną masę, która idzie do suba?
Czy raczej wyprowadzić L i R z potencjometra, potem kondensatory i dopiero połączyć sygnał?

dokładnie . kondensatory szeregowo na wejściu i szeregowo na wyjściu ze środka potencjometru i połącz wystające końcówki i już masz wyjście na suba :)

Czy można zastosować kondesatory 47uF/25V bo innych nie znalazłem na wge?

Poza tym, to w jaki sposób lutować kondensatory, bo jak zauwazylem sa dwa bieguny (dluzsza i krotsza nozka)?

<---sygnał L --- (minusowa nozka kondensatora) (plusowa) ---- potencjometr
<---masa ------------------------------------------------------------- potencjometr

dobrze mysle?

kolego! zawsze mogą być kondensatory na większe napięcie , nigdy na odwrót! a połączenie tak jak na schemacie (minusy masz z lewej strony ). ale nic się nie stanie jak dasz odwrotnie :)

Powrót