• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer-ek by Kamil

Reakcji
0
Witam wszystkich !!!

Oto mój nowy Subwoofer-ek :D

Założenia:

Miał to być sub inny od wszystkich szczególnie w wyglądzie, złużyć mi miał do muzyki i kina.

Przewrotnik:

Zdecydowałem się na początek na LW1000 - 4R, wiem nie cieszy się on zbyt dobrą opinia ale jakoś go się zdecydowałem .

Napęd:

Jak na razie TDA7294 z filtrem DP na jednej płytce według projektu Irka. Wyciskam z niego przy 4R spokojnie około 70rmsu. Już w planach na tranch wzmak :D

Obudowa:

No to zaczynamy:

Pojemność obudowy wynosi około 40litrów. Całość jest z płyty wiórowej 18mm, mdf, oraz hdf-ki, całość sklejana klejem RAKOL i skręcana na mase wkrętów poszło około 60sztuk. Jako wykończenie użyłem forniru Machoń oraz lakieru akrylowego czarnego mat, fornir lakierowałem lakierem DOMALUX pół mat.

Proces budowy:

1.Na początek należało wszystko pomierzyć i powycinać, następnie skleiłem i skręciłem

2.No i przyszedł czas na boki z płyty HDF, pierwszą warstwę przykleiłem jest i przykręciłem,

Następną warstwę tylko przykleiłem na sam klei

3. Okrągły tył to kanapka MDF, żeby wykonać taki kształt musiałem się niezle namęczyć z pilnikiem i szpachlą ale po 6 szpachlowaniach jest PERFECT

4. No i wykończenie. Na początek szpachlowano i czyszczenie, uzywałem szpachli samochodowej. Fornir przykleiłem metodą na żelasko bo nie dało rady inaczej fornirować tych okrągłych boków. Front i tył pomalowałem. Fornir lakierowałem 2 razy, a fornt 3 razy sprayem a tył 2 razy.

Odsłuch:

Jak na razie bardzo mi się podoba ma niezłego kopa i nie łapie zadyszki, cóż TDA jest dla niego za mały ale na razie jakoś gra . Mi się na razie bardzo podoba i to najważniejsze.

Efekt końcowy – fotki:

Tak na koniec napisze wam ze konstrukcja takiej obudowy jest bardzo żmudna, i ja żeby uzyskać taki efekt musiałem siedzieć z 3 tygodnie po troszeczku. Ogólnie nie polecam budować takiej budy wczesnym konstruktorom bez większego doświadczenia … :D

Pozdrawiam !!!

bardzo ladna konstrukcja, a co najwazniejsze - nieszablonowa :) gratuluje pomysłu i wytrwalosci :mrgreen:

Ogólnie fajna budka aż żal w sadzać tam alpiredka przyczepiłbym się do kilku rzeczy na przykład do ułożenia forniru nie dało się go w jednym kierunku położyć? Druga sprawa to to czy boczne ścianki te gięte nie są zbyt cienkie, czy kleiłeś tam kilka warstw, czy to tylko jedna.

Hmm ułożenie forniru tak mi sie podobało wiec tak zorbiłem, na bokach nie jest jedna warstwa hdfki, i jest tak sztywne ze nic nie drga a pozatym są wzmocnienia
Pozdr. :D

Naprawdę sub 1-sza klasa. Szkoda że na alphardzie ale nawet z tym głośnikiem prezentuje się świetnie.Fornir super wygląda i fajnie wyszło z tym black front'em. 5/6 za głośnik

That's my style!!
bardzo ładny szkoda tylko że Alfred, bo obudowa warta przynajmniej STX'a

[ Dodano: 2007-07-19, 16:25 ]
zguba napisał:
Fornir przykleiłem metodą na żelasko bo nie dało rady inaczej fornirować tych okrągłych boków.
jak sie nie da? przeczytaj opis mojej metody :grin:

niebede komentowal glosnika i wzmaka bo tutaj najwazniejsza jest obudowa!
koncepcja ogolnie znana ale jakos stosunkowo malo osob ja wykonalo - tobie sie udalo :wink:
mimo tego ze wlozyles duzo pracy w ta obudowe to zaproponuje jedna poprawke - dorob front z frezowanego MDFu aby dodac troche zycia frontowi (bo obecnie jest troche plasko) no i ewentualnie b-r z polinka bo ten tez niezbyt dobrze wyglada
no to teraz tylko zbieraj kase na lepszy glosnik i wzmak :wink:

pokaz jeszcze dokladniej dolna czesc tylu

Obudowa i konstrukcja Miodzio :) Dla Mnie do takiego kolorystycznego ułożenia pasuje jakis HERTZ albo coś w tym stylu. Forniek na zdjćeiach ładnie położony, i też pytanko o dokładniejsze zdjęcie tyłu :) ciekawie zrobione :D Moja ocenka 9,5 / 10 Czyli prawie ideał :D Pozdrawiam Ploter

Wszystko ladnie ALE ......

ah.. ten glosnik ;/;/ 5/6 :) :)

Moglbys podac wymiary przedniej scianki ??

Pozdro

Witam wszystkich
Mi sie ten subwooferek podoba wszystko bardzo starannie wykonane jedynie jest taka mała różnica miedzy fornirem a tym czarnym tyłem fornir jest troszkę wyższy ale wszystkiego mieć nie można :) . Mówicie ze ten głośnik jest za przeproszeniem do d*** ja jestem innego zdania. Byłem dziś u konstruktora na testach subika i powiem tak daje bardzo ładnie nikt nie powie ze basu jest mało bo aż na balkonie u niego blacha wali o barierkę w rytm basu :) . Jedyne co mógł by zmienić to wzmak bo Tadeusz sobie nie radzi dobrze by było jak by zrobił jakiś wzmak na tranach około 150W

Krzysiek_1855 napisał:
daje bardzo ładnie nikt nie powie ze basu jest mało bo aż na balkonie u niego blacha wali o barierkę w rytm basu
tylko ze nam nie chodzi o ilosc basu a o jakosc. LW1000 nie mialem ale LW1200 sprawowal sie calkiem przyzwoicie jak na te klase glosnikow - o dziwo lepiej niz drozsze serie alpierda

obudowa cacy ;) lecz niestety ten alphard a dlatego niestety ze sam go miałem i wiem ze potrafi zamęczyć po dłuższym sluchaniu teraz mam subek pioneer to roznica jest kolosalna.

bolo_senior napisał:
przyczepiłbym się do kilku rzeczy na przykład do ułożenia forniru nie dało się go w jednym kierunku położyć?
sorry ale jak wg. ciebie sie kladzie fornir w jednym kierunku bo ja nie moge do tego dojść :)
W moim subie fornij położyłem tak samo, bo nie da się tego zrobić inaczej. Ogólnie sub bardzo udany, gratuluje w końcu coś innego.

sorry zwracam honor nie zauważyłem że front i tył jest czarny :)

smolar20 napisał:
sorry ale jak wg. ciebie sie kladzie fornir w jednym kierunku bo ja nie moge do tego dojść :)
dość prosto - wystarczy to zrobić tak aby patrząc z przodu słoje były tego samego zwrotu - lewo, prawo, ew przód, tył, aby po prostu były równoległe.
Aż tak ciężko to sobie wyobrazić ? :P

konstrukcja mi się bardzo podoba. inna od standardowych sześcianów..

nie trzymaj spirytusu w w plastikowych butelkach :mrgreen:

miałem na myśli kierunek słoi w fornirze jak już na bokach miałeś słoje skierowane ku górze to na górnej powierzchni wzór słoi powinien być w poprzek tak żeby wszystko łączyło się w sensowną całość

Powrót