• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer For Poor People ;)

Spurek

Zbanowany
Reakcji
0
Chciał bym przedstawić wam projekt subwoofera aktywnego mojego autorstwa. Myślę, że coś z tego będzie ;) Nie mam warsztatu ani innego pomieszczenia w którym mógł bym swobodnie wykonywać wszelkie prace wiec jak chyba większość z was robię gdzie się da ;)

Założenia:
-tanio i dobrze ;)

Przeznaczenie:
-kino domowe

Przetwornik:
stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html
Na zdjęciu jest z membraną polikarbonową ale ja mam już nową wersję z membraną papierową-takie info dostałem od producenta. Cewki spięte szeregowo na 4R.

Obudowa:
Jamnik ok.30L netto strojony na 30Hz portem szczelinowym. Płyta wiórowa 18mm. Klej-pattex wood. Boczne ścianki wyłożone filcem gr.20mm. Wełna owcza narazie tylko pod głośnikiem do połowy obudowy. Wewnętrzne wzmocnienia z otworami. Wykończenie... Hmm...? Myśle nad tym ;)

Ampli:
-się okaże ;)

a8vbnu9fitdz0yu283mm_1414009009.jpg

n4yut8s3f8dg6zhjjhps_1414009019.jpg

0shrg1jfvvr9qgu9ec2k_1414009027.jpg

az4riumz6kugc09koh4j_1414009036.jpg

oap3sye1r0o7yf2vpa6j_1414009043.jpg

3xvvgzm9w2yzqbh74ggp_1414009051.jpg

ordg193lox5gsyomzw1q_1414009063.jpg

Ostatnia edycja:
1. Ten glosnik sie nie nadaje do kina
2. Dlaczego wygluszyles obudowe przed jakimkolwiek odsluchem?

ja mam już nową wersję z membraną papierową

Może jakaś fotka poglądowa?

Sub wąski i głęboki, to dlatego że masz już na niego miejsce i tylko taki wejdzie, czy dlatego że BR musi być tak długi?
Trochę za wąski ten port BR.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ten glosnik sie nie nadaje do kina

Dlaczego?
Paweł pisał że gra nawet fajnie.

1. Ten glosnik sie nie nadaje do kina
2. Dlaczego wygluszyles obudowe przed jakimkolwiek odsluchem?

1.Argumenty? No i alternatywa 8"/100zł?
2.A kto powiedział, że nie było odsłuchów? To nie jest pierwsza lepsza obudowa tylko jedna z kilku opcji, które testowałem. Tę skrzynkę robię już na gotowo, bo z tym głośnikiem taka sama budka i z takim samym wytłumieniem w kinie brzmiała dla mnie najlepiej.

Sub wąski i głęboki, to dlatego że masz już na niego miejsce i tylko taki wejdzie, czy dlatego że BR musi być tak długi?
I jedno i drugie ;) Poza tym taki mnie się podoba. Zbrzydły mi już kwadratowe suby.

Ostatnia edycja:
Podoba mi sie koncepcja obudowy. Jej ksztalt daje duze mozliwosci ustawienia. Z pralka nic sie nie da zrobic, a tu wiele mozliwosci. Bardzo madrze!

Emalia ftalowa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Lepsza by była akrylowa, bo akrylowa nie śmierdzi.

Dlaczego?
Paweł pisał że gra nawet fajnie.

Gra fajnie ale jako sub do muzyki nie do kina.
Nie uzupełnisz kina domowego w rejestrach których oni potrzebuje tym glosnikiem.
Potrzeba cos co gra z samego dołu a nie tak jak ten do wyższego basu.
Ten lepiej sobie radzi wyżej zestrojony
Mam i przetestowalem go 3 roznych aplikacjach

Podoba mi sie koncepcja obudowy. Jej ksztalt daje duze mozliwosci ustawienia.
Tym bardziej, że będą dwa;)
Może jakaś fotka poglądowa?
10f15lfv2ilfru9ukp5r_1414083265.jpg

sona2e3vd3yfglaz1i2d_1414083269.jpg

Czym jest ta czarna "farba" coś bitumicznego ?
sdimf9pr70xzq2qmdw85_1414083271.jpg

Lepsza by była akrylowa, bo akrylowa nie śmierdzi.
Po ok.20min na zewnątrz już nie śmierdzi;) Zresztą chwalą się tym na etykiecie i taką miałem na stanie.

Mam i przetestowałem go 3 roznych aplikacjach
Którego? Z jaką membraną? Stx poinformował mnie, że całkowicie zmienił konstrukcję tego głośnika i teraz jest nowa przeprojektowana wersja więc wszystkie opinie na temat starej wersji są nieaktualne w tym temacie. Na ich stronie nie ma jeszcze o tym informacji a mieli uzupełnić...

Ps. Kiedy oni w końcu się nauczą pakować głośniki? Luzem wrzucone w karton, latały jak żyd po pustym sklepie. Chyba ktoś tam nie ma wyobraźni :mad:

Ostatnia edycja:
Ps. Kiedy oni w końcu się nauczą pakować głośniki? Luzem wrzucone w karton, latały jak żyd po pustym sklepie. Chyba ktoś tam nie ma wyobraźni
przeciez te glosniki byly elegancko pakowane w styropian!
trudno uwierzyc ze potrzebuja az tyle opinii zeby cokolwiek zmienic :/

Heh ostatnio się niezła afera rozkręciła jak Pogromca Mitów zwrócił uwagę właśnie na temat pakowania głośników. Oby w tym temacie do tego nie doszło ;)

Powodzenia :)

Ps. Kiedy oni w końcu się nauczą pakować głośniki? Luzem wrzucone w karton, latały jak żyd po pustym sklepie. Chyba ktoś tam nie ma wyobraźni

Uwazaj, bo zaraz ktos tu wpadnie i bedzie Ci wmawial, ze jeszcze specjalnie glosniki niszczysz.:) bo przeciez sa super pakowane do wysylki!

Uwazaj, bo zaraz ktos tu wpadnie i bedzie Ci wmawial, ze jeszcze specjalnie glosniki niszczysz.:) bo przeciez sa super pakowane do wysylki!

Ale ja nie napisałem, ze są zniszczone. Jak by były zniszczone, to bym odesłał kuriera z nimi do Hadesu.
Niechlujne pakowanie głośników przez firmę stx, to po prostu brak szacunku dla klienta co rzadko się już w tych czasach zdarza.

Powrót