• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Subwoofer] GDN 22-300-8SW

Reakcji
0
Założenia:
Coś co będzie łupać w muzyce i filmach.
Głośnik:
GDN 22-300-8SW-Nie za drogi,nie za duży i mocy w miare jest.
Obudowa:
Płyty docinałem piłą ręczna z laserem z byt dużo ten bajer nie daje ,2 nie wyszły dość prosto następnym razem oddam wszystko do docięcia u stolarza.Pojemność 35L strojenie około 35Hz.Wymiary wysokość=40cm,szerokość=30cm,głębokość=30cm,br średnica 7.5cm długość 22cm.Płyta wiórowa 18mm,niektóre z mebli inne niewiadomego pochodzenia leżały sobie w piwnicy.Oklejone okleiną nie wszędzie dobrze wyszło ze względu ze to moje pierwsze Diy,nigdy tez nic nie oklejałem.
Wrażenia:
Narazie pozytywne jak na podłączenie normalnym pasmem poprostu pod wzmacniacz Pionneera,dziwne zjawisko gdy zagościłem w toalecie na dłuższym posiedzeniu sądu szyba od drzwi latała jak oszalała nie mówiąc o odpadach wędrujących do kanalizacji ( w kiblu bardziej łupie niż w pokoju :mad: nie mówiąc co było u sąsiada na dole.)
Zdjęcia:
Przymiarka

Poskrecana i poszpachlowana

Kolejna przymiarka

Oklejona

I końiec

Koszty:
Głośnik 100
Okleina 15
reszte miałem.
To wszystko Dzieki. :mrgreen:

Nic specjalnego... Brak jakiegoś normalnego wzmaka z filtrem dp, wykończenie słabe, głośnik mało ciekawy... Ogólna bieda, mam nadzieję że chociaż czego się nauczyłeś....

Filtr i wzmak będzie ale za jakis czas.Czemu głośnik mało ciekawy?Dodam jeszcze,że właśnie o takie coś mi chodziło(czarne,nie zaduze).:)

Własnie takero chodziło mi o takiego klocka lubie taki styl możesz powiedzieć dlaczego GDN22-140-8scx zagrał by lepiej?

Bo jest lepszy... Dla Ciebie teraz pewnie mocniejszy znaczy lepszy... Co do budy to klocek klockiem ale wykończyć jakoś normalniej go można było...

Wykonanie przeciętne, głośnik też ale ważne że jesteś optymistycznie do tego nastawiony i może jeszcze nad nim popracujesz np. jakiś fornir i wzmacniacz.
Karol1991 napisał:
docinałem piłą ręczna z laserem
mało brakowało i spadł bym z fotela, jak takie cuś wygląda :roll:

Wolę mocniejszy ponieważ bass wtedy jest mocniejszy a wole konkretne je******* niz pomruk,jutro zrobie ci zdjęcie piły z laserem.A takie pytanie mam jaki wzmacniacz z kitów prucz 2xtda7294 :neutral: ?

Wolę mocniejszy ponieważ bass wtedy jest mocniejszy a wole konkretne je******* niz pomruk
widać że sporo musisz się jeszcze nauczyć :wink:
Karol1991 napisał:
A takie pytanie mam jaki wzmacniacz z kitów prócz 2xtda7294 :neutral: ?
raczej słabo z takimi kitami, lepiej poluj na coś gotowego

Za drogo na gotowe,a końcówkę wrzucę do pionnerka + jakies trafo , avt2762 na jakie tranzystory zmienić te co daja z avt aby uzyskac większą moc?i wtedy jakie dać zasilanie?

sw jest bardziej mulasty ale i więcej dołu niskiego ma
scx ma wykop i ciekawszą barwę
ja wole scxa

Niskobudżetowy przeciętniak.
Tak jak koledzy napisali, głośnik nie najlepszy. Jakbyś kupił "chińszczyznę" za 1/4 tej ceny to szyby też by latały i przypuszczam, że również byłbyś zadowolony. Bo nie chodzi o to czy szyby w kiblu latają i nie można się spokojnie wysrać (przecież nikt nie słucha muzyki w wc), ale o to jaka jest jakość basu, kontrola i dynamika. Następnym razem jak złożysz suba na porządnym głośniku (choćby nowszy stx z serii scx) to zrozumiesz co mamy na myśli :smile: Kiedyś też byłem zauroczony subem na dibeisi podpiętym pod starą unitrę, ale szybko mi przeszło :wink:

Karol1991 napisał:
A takie pytanie mam jaki wzmacniacz z kitów prucz 2xtda7294 ?
a dlaczego nie chcesz TDA? tobie mostek TDA w zupelnosci wystarczy ;)
jest prosty w wykonaniu i stosunkowo tani
ale nie zaden kit ze sklepow tylko to http://diyaudio.pl/portal.php?show=34

Karol1991 napisał:
to moje pierwsze Diy
wiec panowie nie czepiajcie sie ze zly glosnik wybral czy zle obudowe zrobil...
a wy odrazu wybieraliscie to co inni doradzali? zapewne nie :P
teraz chlopak sie oslucha, opatrzy sie z tym klockiem i nastepnym razem bedzie cos ciekawszego ;)

a tak przy okazji - jakie masz kolumny do tego?

Witaj!

Nie jest źle , ale oczywiście mogło być lepiej ;-) Myślę, że najważniejsze , że Ty jesteś zadowolony i tobie się podoba. Następna skrzynia będzie lepsza ;-)

Pozdrawiam.

wyglada jak wyglada, to samo z brzmieniem
grunt ze swoje wlasne zrobione...
przy czyms takim mozna sie duzo nauczyc,

Tak jak Pawel S. pisal, posluchasz, wyciagniesz wnioski, a nastepny build bedzie lepszy :) (przewaznie tak jest ;P)

Powrót