• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na 17SK trzęsie mieszkaniem. Co jest nie tak ?

Reakcji
0
Mam zrobiony subwoofer na STX 17 SK. Obudowa 18l, br śr 7cm dł 15. Wzmak 40WAT, jak rozkręcę na 3/4 to robi się trzęsienie ziemi. Skrzynka przenosi jakieś kosmiczne drgania, ze cały regał się trzęsie i wszystko z niego spada. Co jest nie tak ?

po prpstu za głośno .. on pewnie wtedy dziala za pompkę a nie za głośnik ..
uwrzaj zebys go po prostu nie wyrwal z kosza

Wzmak ma tylko 40WAT, a ten STX ma 60WAT :/ wszędzie czytam, że te STX są głodne i dużo mocy trzeba wpakować.

Fat.Joe a co to dokładnie za wzmacniacz ? Moc wzmaka to nie wszystko - wystarczy porównać scaloną końcówkę mocy (np. TDA7294) i tranzystorową o tej samej mocy by przekonać się czego nie potrafi scalak ;)

tak niewiele niektórym potrzeba do szczęścia a nawet tragedii i powodów do zmartwień :D
to jakaś prowokacja??

potwierdzam ze działa jak pompka a nie głosik dlatego to zmartwienie bo nie gra a trzęsie...

a meble stabilnie stoją?? bo może wina leży po ich stronie...

przepraszam nie moglem się powstrzymać...

Żadna prowokacja. Nie mam kamery, która by to ogarnęła. Regał z płyty 20 trzęsie się. Sub nie ma kolców, stoi na środkowej półce, na wysokości ~ 50cm. Wzmak to jakiś japończyk, Yamaha tylko modelu nie pamiętam (teraz jestem na uczelni :/). Może to być wina bass reflexu ? Nie chce mi się wierzyć, aby wzmacniacz 40WAT zrobił pompkę z głośnika 60WAT.

Fat.Joe napisał:
Nie chce mi się wierzyć, aby wzmacniacz 40WAT zrobił pompkę z głośnika 60WAT.
No właśnie słabszym wzmacniaczem szybciej rozwalisz głośnik niż np. 80W.
Toscą 303 (2*25W) spaliłem Tesle 226 :razz:

Fat.Joe, jedyny proble jaki tutaj widze to brak doswiadczenia z glosnikami
pewnie sluchales byle czego a teraz dorwales normalny glosnik i sie podniecasz ze sie trzesie :P

kolumny sie stawia na podlodze a nie na szafie wiec postaw go gdzies nizej a problem zniknie

Mysle ze moze po prostu wzmacniacz jest za slaby i jedziesz po glosniku przesterem; ).. wtedy zamiast grac membrana zaczyna latac jak szmata :)

Jak stoji na szafie to nie dziwne że ta właśnie szafa się trzęsie! Wiadomo że wibrację przenoszą się z suba bezpośrednio na szafę, więc nie dziwota że przy głośnym słuchaniu się trzęsie. A jeszcze nie ma nóżek!

Quester napisał:
Medium ? :shock:
To po prostu dość popularne miejsce na małe suby spod ręki początkujących DIYowców - wystarczy zobaczyć filmy na YT z subwoofer w tytule - co drugi pod biurkiem żeby pokazać jak ołówki się trzęsą na nim :D

Powrót