• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na biernej membranie - kilka pytań

Reakcji
0
Witam!
Jestem w trakcie realizacji projektu Zaph Audio SR71 i chciałbym przy okazji zrobić subwoofer. Zestaw służyłby przede wszystkim do odsłuchu muzyki. Jako, że pomieszczenie w którym się to wszystko będzie mieściło jest małe na ok 14-16m2 to też chciałbym żeby sub był nieduży. Przeglądając tematy chwalone do muzyki są m.in. Visatony w BR i Daytony w OZ, ale one z reguły nie schodzę poniżej 50l. Budżet na przetwornik i panel wynosiłby 1500zł.

1. Czy dałoby się np. właśnie Daytona czy jakiś inny przetwornik zamknąć w obudowie z MB w około 30l?
2. Jeśli tak to będzie nadawało się do muzyki?
3. Opłacalne jest w ogóle robienie projektów z MB, czy może jest akurat jakiś inny sposób uzyskania małej obudowy?

Nie mam porównania organoleptycznego ale na forum są kontrukcje zarówno na jednym jak i na drugim. Amatorzy obydwu głośników byli zadowoleni więc do ciebie należy decyzja. TIW 250XS lepiej się sprawdza w 60 litrowej budzie bass reflex i w takiej go powinieneś zaaplikować. Wspomniany Dayton gra podobno potężne nawet jeszcze trzydziestoma hercami w tych 30 litrach, więc jeśli zależy Ci na małych rozmiarach to bierz śmiało tego amerykańca i szukaj panelu z korekcją aktywną przy 20-25Hz. Jest jeden taki panel - zwie się on Hypex DS 2.0, ale jest zdecydowanie za drogi.

Jak szperałem sporo o subwooferach to natrafiłem przypadkiem na niego i jego cenę. :) Są jakieś tańsze alternatywy dla tego Hypex DS 2.0, albo może ktoś składa podobnego na zamówienie?

XLS10 z membraną Scana(dedykowana dla tego Peerlesa, tzn: http://www.loudspeakershop.eu/membrana-bierna-scan-speak-discovery-26w00000-p-2141.html ) lub Seasa( tą Design by Seas: http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=283&Itemid=250 ) zagra lepiej kinie i z większym cisnieniem niż podane wyżej Daytony i Visatony ;). Co do panelu to zgłoś się do febirr@gmail.com, gość jest bardzo konkretny, za 400zł robi bardzo dobre panele, choć ja w ramach oszczędności skusiłem się na Mivoca AM120, z którego bardzo łatwo można usunąć filtr subsoniczny, a wzmak za 200zł nie ma sobie równych ;)

W ilu litrach trzeba byłoby zamknąć tego Peerlessa XLS10 i Scan Speak Discovery 26W-0-00-00? Jak to by sprawowało się przy muzyce?

XLSa 10 z dedykowaną membraną zamknij w 20 litrach. Tak zrobiła ESA w swoim subie Profondo i wyszło ponoć znakomicie. CIśnienie generowane przez tego suba jest ogromnę a niskie cięcie w panelu moze zapewnić mu zejście do samego hadesu tj. do 20Hz z dużym natężeniem dzwięku.

Problemem jest cena membrany biernej scana oscylująca wokół ceny promocyjnej XLSa 10. Ale patrząc na twój budżet myślę ze się wyrobisz. XLS10 - 495zł, membrana Scana 446zł i panel od Febirra - 400zł. Zostanie na piwo ;)

Ostatnia edycja:
W 20 litrach nie zejdzie do 20Hz ;) chyba że po dociążeniu membrany. Pomijając kwestie wizualne(wszak xlsa mozna umieścić na spodzie suba) lepsza i tańsza będzie membrana Seasa - ma odkrytą śróbę i zapewnienie producenta, ze wytrzyma 550g mms

20L to jeszcze bardziej by mi pasowało. :) Gdzie dostanę XLS10 po cenie promocyjnej? Właśnie chciałbym dać jeden głośnik na froncie a drugi pod spodem, czy tak można? Jeżeli tak to co lepiej dać na front, przetwornik czy membranę?

20L to jeszcze bardziej by mi pasowało. :) Gdzie dostanę XLS10 po cenie promocyjnej? Właśnie chciałbym dać jeden głośnik na froncie a drugi pod spodem, czy tak można? Jeżeli tak to co lepiej dać na front, przetwornik czy membranę?
Po promocyjnej cenie w polsce dostaniesz na loudspeakershop.eu ale trzeba spełnić kilka warunków by ofertę rabatową otrzymać oraz na eby.co.uk masz jeszcze XLSy za 69 funtów. Należy doliczyć przesyłkę w kwocie 22funtów (wiem bo kupiłem jedengo xlsa we wtorek ;) ).

Odnośnie umiejscowienia głośnika i membrany - masz podanego linka do suba ESY. Skopiuj kształt tamtego suba.

Tak bez problemu możesz dać XLSa pod spodem a membrane na front ;) Jak w tym projekcie: http://www.vikash.info/audio/xls10/, tyle ze nie wiem czemu on tam dał membrane na doł, powinno być odwrotnie, żeby nie uszkodzić jej.

Goorlaesko - w subie Esy membrana jest dociążona, co nie każdy zrobi w domu.

Ostatnia edycja:
Dodam, że chciałbym zmienić kształty obudowy, bo kształt ESA Profondo nie będzie pasował do moich ,,trapezowatych" kolumn.
Przykładowo Sonus Faber Gravis ma głośnik/membranę na dole.
sfgravisdomus.jpg

No i w tym projekcie dodanym przez srekal34 też właśnie tak jest. :???:

No to zrób obudowę trapezową z głośnikiem na dolnej ściance i membraną na przedniej. Ja osobiście zrobiłbym obudowę-wieżę z głośnikiem i membraną na przedniej ściance z górną i dolna ścianką w kształcie prapezu by ci pasowało do monitorów.

Jeszcze zobaczę i porównam te warianty budowy. gooralesko doszedł już do Ciebie ten XLS z ebay, jeśli tak to ile dni to szło? Pozostaje jeszcze kwestia na ile i jak obciążyć membranę.

Poszukaj w dziale gotowe konstrukcje, jest sub z 2 głośnikami na przedniej ściance(xxls), całkiem fajnie to wygląda.

Powrót