• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na BSW154II

Witam!!! Konstrukcja SUPER a nawet ....!!!!!
Mam takie pytania bo właśnie jestem w trakcie budowy takiego suba, a mianowicie jaka jest wysokość kołnierza głośnika (bo chce zrobić freza a narazie niemam głośnika). Jeszcze jedno wzmacniacz umieściłeś w środku czy dałeś go osobno? Gdzie mógłbym zobaczyć schemat wzmacniacza który zastosowałeś do budowy, jaki zastosowałeś filtr?

Wysokość frezu jest tyle co grubość płyty 18mm. Możesz zrobić na 16mm bo u mnie głośnik jest troszkę za głęboko wpuszczony. Schemat fialtra aktywnego znajdziesz tu na stronie, jeżeli chodzi o wzmacniacz to jest jankowa konstrukcja wystraczy trochę poszukać.

heh.. dawno mnie tu nie bylo, no ale trzeba troche pooceniac wasze konstrukcje..

wiec coolombo, sub fajny :D sam bym chetnie takiego postawil u siebie w pokoju bez wzgledu na wady typu: wyglad [ktory mi sie nie podoba], wielkosc budy, zapotrzebowanie na moc :) moze jak sie dorobie odpowiedniego wzmaka to tez pomysle o BSW :D

ale ogolnie konstrukcja bardzo fajna i widac ze przemyslana..

pozdrawiam

słyszałem ze te głośniki są naprawde dobre i hertz es300 sie nie umywa ponoć:) co do obudowy to starannie wykonana a wygląd głośnika mi sie podoba i nie dawał bym zadnej maskownicy tylko dziwi mnie srednica BR bo 3 cm to cholernie mało..... ale subik na 5 oceniony

[ Dodano: 2006-01-28, 09:57 ]
mam jeszcze pytania : czy dałes jakies wygłuszenia do srodka jak np wata czy gąbka? i gdzie mozna zakupic te głośniki bo na allegro nie widziałem....

AnakinSkyWalker, w offtopicu jest temat ZAMOWIENIE RAVEMASTERA> tam bedziesz wiedzial jak zamowic i dostac spora znizke!

Hej,konstrukcja bardzo ladna,podoba mi sie! pozbac sie tylko tej gabki w plamki ale ludzika nierusz ;) ludzik wymiata. teraz mam pytanie odnosnie br. czy on ma 3 cm czy to jakis błąd? jesli te 3 cm to srednica to to musi bardzo swiszczec,moje 4 cm przy arnie swiszczy w cholere.... :>(przy 15W)

[ Dodano: 28-01-06, 11:40 ]
z tego co wyliczylem to rurka zeby miala 45 cm dlugosci to srednica musi miec okolo 15.5 cm.

Tasior, to nie rurka zobacz na suba wontrupki tam wlasnie tez jest taka szparka;)
30 wysoka, 450 szeroka i 280 długa;)

Co odpowiada mniej więcej okrągłemu kanałowi o średnicy 14cm. Nic nie śwista i nie furkocze, a jezeli nawet to tego nie słychać ;)

nie wiedzialem ze kwadrat moze byc bryla :| chyba o szescian ci chodzi bo kwadrat to figura plaska- to tak na przyszlosc

Anakin a jak ma wyglądać?? jak kloc o wymiarach zew 525x525x525 mm jak nie zrobisz to zobaczysz jak wyglada :P Generalnie kształt nie ma większego znaczenia, rób tak coby się odpowiedni BR wymieścił w obudowie.

no własnie tego br tez troche nie rozumiem bo ogólnie mówiąc podoba mi sie ta "szparka" i jak ktos napisal wyzej wysoka na 3 cm,szeroka na 45 a długa (czyli wnioskuje ze grubosc) na 28 cm i to ostatnie nie daje mi spokoju co ty tam masz jakis tunel czy co... chyba cos zle rozumuje:/

Nie rozumię o co ci chodzi? Masz poniżej przekrój jak to wyglada. Napisze jeszcze raz otwór ma 45cm szerokośći tyle co wymiar wewnętrny obudowy, wysoki na 3cm i długi na 28cm.

przypuscmy ze zrobilbym obudowe w krztałcie szescianu to zmiana szerokosci czyli te 45 cm na wiekszą troche czyli około 48 cm była by szkodliwa dla brzmienia ? pewnie tak bylo by wtedy inne strojenie to trzeba by było tez zmienic dlugosc br pewnie:]

Powrót