• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subwoofer na głośniku 25/40/3 firmy tonsil czy się nada?

Może się trochę tu wygupiłem ale dopiero zaczołem się zajmować budową kolumn itd. Zadałem pytanie a jeden mi tu pisze że z tego głośnika nic nie osiągnę a drugi pisze że zatrzęsie chałupą. Tak mi tu w głowie pomieszali że teraz to już niewiem nic. ;/

Bo dla jednych (osłuchanych) to lipny głośnik,a dla drugich (początkujących) to super hiper głośnik do basu.

Jeśli chcesz to zrób tą skrzynkę 56L i to strojenie,z symulacji wychodzi nawet spoko.

Załączniki

• tonsil 25.jpg
    tonsil 25.jpg
    217.8 KB · Wyświetleń: 0
Jak chcesz bas to wg mnie daj sobie spokój z tym głośnikiem. Nie wiem jak gra akurat ten 25/40/3 ale wiem jak grają jego bracia 25/60(Alton 80 z tego co pamiętam) i 25/80(altus 200) Bas szybki, kopiący i to by było na tyle. Brak mu masy. Niskich basów z tego nie ma i nic tu nie pomoże. Skoro masz już dwa takie w altusach i jeszcze na jednym takim suba chcesz, to jest takie głupie wg mnie, bo te dwa go zagłuszą. Subwoofer na gdn 30/120/1 by spełnił Twoje wymagania co do basu. Minus jest taki, że tonsile potrzebują dużych obudów, żeby uzyskać niski bas i do gdn 30/120/1 trzeba budę koło 80 litrów strojoną na 35-37hz.

to może jakiś Głośnik z STX'ów? Tańsze potrzebują mniejszą obudowę żeby zejść niżej

Dużo osób poprostu mówi bym suba zrobił na STX'sie jakims bo niżej schodzą

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post o 16:47 ----------

Może np.GDN-22-140-8-SCX ?? myślicie że by starczył do uzupełnienia Altusów ?

Boże widzisz i nie grzmisz.

po 1. Głośnik 8" nie nadaje się do uzupełnienia pasma głośników 10", chyba że masz 500zł+ na sam głośnik który jest pompką, ale to i tak głupie
po 2 Jeśli zadowala Cię jakośc altusów to proporcjonalnie do Twoich wymagań zaproponowałem sklepanie skrzynki do tego " luźnego" gdn'a, poniekąd aby zdobyc doświadczenie
po 3 . na Głośnik który " zagra" musisz mieć co najmniej 200zl ( typu stx 4ap, AA, mds internetchnik) i najmniej drugie tyle na wzmacniacz aktywny ( panel do suba)
po 4 . WinIsd jest bardzo przydatny i polecam się jednak z nim oswoić
po 5 - Sprzedaj altusy i nie inwestuj w nie bo szkoda kasy, mój kuzyn to przerabiał, z gówna bata nie ukręcisz, nawet monitory 2 way scx z pj zagraja lepiej, altusy to pukacze i piaszczenie ( Pj też sypie ale nie aż tak)

po 6 Wiem co mówie bo sam przerabiałem temat altusów 110, hx70, subwofeera na 2x gnd 25/40, tonsili sherzo i voyagerów :)

I w sumie podsumowując, nie! ten głośnik nigdy nie zagra nawet poprawnie dla kogokolwiek, choć troche osłuchanego,
jest niewytrzymały mocowo, o małym skoku zawieszenia, i pierdzący tam gdzie trzeba zejśc niżej, ale jedno wiem, że z dużą obudową zejdzie jednak niżej niż altusy 110.

Pozdrawiam :)

Które kolumny lepsze? Tonsil altus 110, Tonsil alton 80 czy STX F-130 n ? Mam te 3 komplety mi się wydaje że altusy grają najładnie a altony i stx'y chciałem sprzedać.

Ja bym poszedł w F-130n, jeśli tego typu kolumn szukasz albo jeszcze lepiej w FX-200... A jeśli Tobie co innego dźwiękowo bardziej pasuje to nasze rady nie pomogą, bo to Ty masz być zadowolony.

Zostane chyba przy tonsilach. STX jest dobry ale z tego co czytam na różnych forach to tak czy siak nie dorównują tonsilom

z tego co czytam na różnych forach to tak czy siak nie dorównują tonsilom

Hehe,to żeś się naczytał... Tylko ciekawe czy ci "fachowcy" mieli chociaż lepsze głośniki od Tonsili i tańszych STX-ów w ręce że tak się wypowiadają. Zbudujesz 3way na STX-ach AWX i ciekawe czy jakaś konstrukcja Tonsila podskoczy :)

o te Ci chodziło http://www.stx.pl/gdn-18-140-4-awx.html ?

---------- Post dodany o 17:58 ---------- Poprzedni post o 17:58 ----------

bo innych awx nie znalazłem

---------- Post dodany o 18:01 ---------- Poprzedni post o 17:58 ----------

a i czytałem sporo na elektrodzie no i tam chyba wszyscy za tonsilami tym się kieruje

Szukaj F.A.FC.X - tak teraz nazywa się seria zapoczątkowana przez 18 AWX

http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html czyli na tych głośnikach można by zbudować fajne kolumienki?

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 18:11 ----------

Jak myślicie dobre połączenie głośników?? GDN-18-140-8-AWX
Cena: 164,00 zł

M.STX.5.1.120.8.F.S.MC
Cena: 39,00 zł

T.STX.4.1.200.4.F.P.PC
Cena: 34,00 zł

Zwrotnica FX-200
Cena: 210,00 zł

Jak myślicie dobre połączenie głośników?? GDN-18-140-8-AWX
Cena: 164,00 zł

M.STX.5.1.120.8.F.S.MC
Cena: 39,00 zł

T.STX.4.1.200.4.F.P.PC
Cena: 34,00 zł

Zwrotnica FX-200
Cena: 210,00 zł

Zwrotnica FX-200 została zaprojektowana pod konkretne głośniki i konkretną obudowę, nie będzie to dobrze grało jeżeli dasz inne...

Powrót