• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na głośniku Dayton ND105-4

Tak - to pomiary robocze w pełnym paśmie. pasmo poniżej 100Hz jest obarczone odpowiedzią BR w przeciw Fazie, odpowiedzią pomieszczenia i inne wynalazki :). Pomiar roboczy jest bez normalizacji i łączenia pomiarów

- - - - - aktualizacja - - - - -

ps. Faktyczny wykres będzie leciał gdzieś w połowie wysokości dołka i po przekroczeniu jego połowy zacznie stromiej opadać ... jeśli rozumiesz co mam na myśli :)

Ok, zrozumiałe. Masz może pomiar w polu bliskim tego głośnika? Ewentualnie czy fs jest w miarę zgodne z tym co podaje producent. Dzięki.

Nie mam pod ręką ... Ale mogę zrobić .... Ja mam u siebie wersje 8 Ohmowe tego głośnika.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ewentualnie czy fs jest w miarę zgodne z tym co podaje producent
- FS jest zawsze wyższe w nowych głosnikach. Po wygrzaniu i zmięknięciu zawieszeń sukcesywnie spada.

Masz może pomiar w polu bliskim tego głośnika? Ewentualnie czy fs jest w miarę zgodne z tym co podaje producent.
- jak obiecałem :
a1vlqcsx5oybf2yawzsp_1421265441.jpg
f1dx44bs2ixa5ona01q0_1421265440.jpg

pomiary FR nie są do końca wiarygodne ponieważ w obudowie pracowały 2 głośniki spięte razem w układzie symetrycznym.
czerwony pomiar z 2cm jednego z głośników 9 kolumna leżała i miała dociśnięty BR do podłogi oklejonej Pianką
czarny pomiar obu głośników ( symetrycznie pomiedzy nimi ) 1m/2,83V

Pomiary FR wykonane bez wygładzania i bez bramkowania.

Pomiar Impedancji i TS wykonany na świeżym innym głośniku w pozycji lezącej bez wygrzewania.

głosniki to ND105-8 wersja 8 Ohmowa jak wspomniałem prędzej

Ostatnia edycja:
Powrót