• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na głośniku Visaton W300S 8 Ohm "TOWER"

ładnie,

mógłbyś narysować plan pokoju i zaznaczyć gdzie on stoi ?,

Zmierzyłem dokładnie swój pokój i okazało się że jest mniejszy niż myślałem. :mad:
Chyba będę musiał zrobić przemeblowanie ;) Oto moje mizerne notatki z pomiarów:
uklad_pokoju_mini.jpg

Mój pokój

no to ogromniasty sub jak na taki pokoik, jeszcze jakbyś dał foto całego pokoju to byłoby fajnie (:

Wnętrze zawsze usztywniam jak najlepiej tylko się da. Może przesada, ale wole tak niż potem szukać źródła brzęczenia...
Terminal... proza życia... po prostu nie mieli w sklepie pojedyńczego. Nie chciałem czakać tydzień na jakiś zamówiony.

Robiłem próby z różną długością bas reflexu. Nawet niewielka z pozoru zmiana może przynieść duże korzyści lub straty. Skracając bas reflex do 5 cm (nie licząc tej zaokrąglonej części) uzyskujemy efekt dużej kolumny. Bas jest trochę bardziej dynamiczny ale kosztem zejścia. Jest z pewnością głośniejszy. Z dłuższym też próbowałem, ale doszedłem do wniosku że ustawienia proponowane przez producenta i tak są najlepsze (35Hz).

Apropos: Jak mierzyć długość bas reflexu jeśli jest on zaokrąglany ??? Brać pod uwagę tylko prostą rurkę czy również tą część zaokrągloną ???

Pozdrawiam.

mag2211 napisał:
Apropos: Jak mierzyć długość bas reflexu jeśli jest on zaokrąglany ??? Brać pod uwagę tylko prostą rurkę czy również tą część zaokrągloną ???
scałkuj ;)
a tak serio to najlepiej mierzyć strojenie speaker workshopem.

Konstrukcja ciekawa. Zamierzam robić sub na tym głośniku tylko że dam inne proporcje a litraż podobny. Ciekawe czy w300s 4R jest lepszy czy porównywalny. Zamierzam go napędzać hexfetem 200w. Nielepiej dać strojenie niższe np 33Hz?

UKA napisał:
Dobrą wiórówkę można poznac po jej ciężarze...im cięższa, tym lepiej.

a to akurat bzdura jakich mało jak wiórówka ciężka to znaczy że ma masę piasku w sobie i akurat taka to do d... bo się do obróbki nadaje jak ...

Sorki, że przez jakiś czas nie było zdjęć, ale mam problemy z serwerem. Teraz już powinny działać.

[center:48a3f43525]Kliknij na zdjęcie aby powiększyć

[/center:48a3f43525]

Subek naprawdę pierwsza klasa mimo tych problemów z fornirem (tez mam z tym problemy :neutral: ). Mimo że lodóweczka ładna z niego mi się podoba. Ja bym dał tylko inny terminal (pojedyńczy) i wycentrowany.

[ Dodano: 2007-11-02, 18:11 ]
a skąd brałeś aż tak szeroki fornir :?:

Powrót