• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na JBL GT5-12. Obudowa Bass-reflex.

Reakcji
0
Witam. Od pewnego czasu planuję kupno subwoofera na głośniku JBL GT5-12, gdyż jest w przystępnej cenie. Patrząc na gotowe subwoofery na tym głośniku stwierdziłem że lepiej będzie zrobić obudowę samemu.
Producent podaje dla obudowy z BR 49,55l zaś dla zamkniętej 29,50l.
Ja osobiście chciałbym wykonać obudowę z Bass-reflexem. Ogólnie wszystkie potrzebne narzędzia posiadam.
Specyfikacja głośnika:
Średnica głośnika 300mm
Moc ciągła RMS 275 W
Moc szczytowa 1100W
Pasmo przenoszenia 23 Hz - 450 Hz
Skuteczność 93 dB
Impedancja 4 Ohm
Wychylenie X max (liniowo, w jedną stronę) 14,2 mm
Prosił bym od wyliczenie długości boków, średnicy oraz długości BR oraz grubości mdf"u.
Z góry wielkie dzięki!

Właśnie chodzi o to że nie bardzo "ogarniam" ten program.
Mógł byś obliczyć może sam i podać wymiary każdej z płyt subwoofera oraz długości BR ?

Ale czego Ty nie ogarniasz :)?
Producent podaje gotowy litraż, więc otwórz plik Wymierz_bez_stresuv2.xls
wpisz sobie wymiary zewnętrzne do momentu uzyskania odpowiedniego litrażu który arkusz sam liczy!
Do tego automatycznie liczy Ci konkretne formatki.

No ok. Pogrzebałem trochę i w końcu wyszło. Zastanawiam się tylko czy Mdf 12mm nie będzie zbyt cienki ?
Wyszło mi też że muszę użyć Bass-reflexu o długości 28cm i 10cm szerokości. Niby ok ale 28 cm to przypadkiem nie jest za dużo ?

12mm to zdecydowanie ZA MAŁO!
Conajmniej 18mm płyta plus co najmniej jedno wzmocnienie wewnątrz.
Wklej screena z WinISD.

Sorrki że odkopuje, ale mam ten sam głośnik lata już nie te potrzebny bagażnik i chce zabudować głośnik w miejscu koła. Creador powiedz mi gdzie wyszukałeś że ten głośnik w zamkniętej skrzynce wymaga 29.5l ???
ja na stronie producenta znalazłem coś takiego:

moze mi ktoś policzyć skrzynkę 29,5l bo nie moge otworzyć Wymierz_bez_stresuv2.xls moge miec maxymalnie 40x45cm no i reszta w górę zakładając płyte 18mm

więc prosze ciebie oblicz mi ścianki uwzględniając 18mm pytę do tego wiadomo jedna pogrubiona podwójnie o i maxymalnie 40 cm szer i 45 cm dł.... Dziękuję

Powrót