Szczelinowy jak najbardziej, ale to średnio ładnie do domu wygląda i żeby uniknąć świstów musiałby mieć jeszcze większy przekrój.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
20Hz przy obudowie netto 200l + zastosuje podbicie EQ 18Hz 6db - przynajmnej to ładnie liniowo wygląda w WinISDTak w ogóle to jakie strojenie wybrałeś
20Hz przy obudowie netto 200l + zastosuje podbicie EQ 18Hz 6db - przynajmnej to ładnie liniowo wygląda w WinISD
Poza tym nie widzę zbytnio sensu jej stosować, odpowiednim ustawieniem filtra LPF skompensujesz na tyle efektywność że pasmo z okolic 18hz będzie odtwarzane prawie bez spadku.
ten glosnik sie pogubi bez dobrej koreckji
Shiver Jak już to nie głosnik potrzebuje korekcji tylko pomieszczenie w którym gra a tak masz zupełna racje podbijanie czestotliwosci poniżej strojenia to bardzo zły pomysł.
Chodziło mi o to że może sie okazać za niskostrojony i sie"zapierdzieć"
| Można to robić, mając do dyspozycji procesor z regulacją dobroci korekcji i stromy filtr HPF, najlepiej 48db/oktawa, oraz oczywiście, pomierzoną obudowę żeby wiedzieć gdzie wypada nam rezonans. Ja coś takiego też robiłem na koncertach dubstepowych właśnie z dołami Jbl ale miałem do dyspozycji procesor dźwięku oraz pomiar impedancji i charakterystyki paczki. Inaczej nie polecam się za to zabierać bo może być to droga zabawa. | |
Raz że autor nie pompuje mu dużych mocy jak na taki duży głosnik wezcie pod uwage 2 cewki razem 8ohm dlatego wzmaczniacz również może nie wydolic z tak niskim strojeniem a nawet sie przesterować a to może jak każdy wie prowadzic do katastrofy.
No niby korekcja basrefleksu to zly pomysl, ale sporo firm to stosuje, np. APS w monitorach studyjnych, czy JBL w topowych subach do naglasniania kin.
Chyba się nic nie stanie jak podłącze tylko 1 cewkę?
No i wzmacniacz będzie wtedy mocniejszy
Napisał tomaszz1975
Chyba się nic nie stanie jak podłącze tylko 1 cewkę?
Będzie 2x mniej mocy, 2x słabsza kontrola nad membraną, i ciutke inne parametry.
Napisał tomaszz1975
No i wzmacniacz będzie wtedy mocniejszy
Dlatego zawsze warto maksymalnie zgrać głośnik z wzmacniaczem, niż potem żałować, albo kombinować na różne sposoby jak wyciągnąc moc.