• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na stx 22 scx?

elvis18 napisał:
Z tego wynika Paweł że to wada tonsili, a myślałem na początku, że tylko mój głośnik jakiś felerny.
to nie jest wada tonsili tylko zly dobor materialu na membrane do takiej konstrukcji. poprostu nie wytrzymuja i sie rozrywa

Ciemny80 napisał:
Jak widzę będę musiał naprawdę sporo pobawić się w winisd bo przy 25 l obudowy jakoś nie umiem uzyskać strojenia 40hz
a to czemu? wpisujesz 25 litrow i pod tym polem wpisujesz 40Hz :P
nic trudnego :P

Ciemny80 napisał:
Jeśli możesz przybliżyć wymiary tunelu BR to będę wdzięczny.
jak juz wpisales litraz i strojenie to przecodzisz do zakladki VENT. tam podajesz srednice tunelu jaki masz pod reka (czytaj moj podpis) i odczytujesz potrzebna dlugosc

irek napisał:
Bzdura!!! 22-300 to muł
irku, a czy ten glosnik byl wygrzany?
bo takie same zdanie miales o MDS08 kiedy trafily do ciebie na pomiary... bylem bardzo zdziwiony twojej oceny bo to bardzo szybki glosnik... ale zrozumialem dlaczego tak napisales jak wsadzilem swoje nowe glosniki w obudowe. nie wygrzane faktycznie mula niesamowicie i brzmia zpelnie inaczej niz tydzien pozniej ;)

Nie twierdze Irek, że tonsil jest mocniejszy ale na pewno jest lepszy jakościowo bynajmniej tak ja odczułem kiedy słuchałem jednego i drugiego tonsil na pewno nie był taki mułowaty co jest domeną wielu stx-ów. Oczywiśćie nie mam nic do stx-ów bo nie które ich głośniki w stosunku cena/jakośc są rewekacyjne chociażby awx,-y ale nie przeceniajmy możliwości choćby tego 22scx. Ale wiem wszyscy na mnie wskoczą ponieważ to forum nie raz wygląda na forum firmowe stx-a. :?: :!:

globus1987 napisał:
Ale wiem wszyscy na mnie wskoczą ponieważ to forum nie raz wygląda na forum firmowe stx-a.
poza tym ze jeden nasz byly forumowicz (od dawna tu nie zagladal) pracuje w STXie to nie mozna nam nic takiego zazucic. firma STX nie ma bezposredniego kontatku z nami ani nie daja nam zadnych "gratisow" za to ze ich "promujemy"
poprostu robia swoje i w polsce sie sprzedaja bo ludzie nie maja kasy...

i nie mozesz zazucic nam ze piszemy tylko o STXach bo juz inni narzekaja na
Słuchasz rocka - Seas. Słuchasz klasyki - Seas. Łeb cię boli- Seas. Masz grypę -Seas.

Ja kupilem 2 tunele br o srednicy wewnętrznej chyb 70mm i je razem skleiłem ,co dało w obudowie 27l strojenie 36Hz.

Specjalnie porownywalem STX-a 22-140SCX i Tosnila gdn20/80/2 w tej samej budzie z takimi samymi i nieco roznymi strojeniami. Wykonywalem pomiary porownawcze i odsluchy. Na koncu testy wytrzymalosc.

Sumarycznie STX jest lepszy. Odsluchowo jest miedzy nimi bardzo mala roznica w jednym gatunku muzyki podobal mi sie bardziej tonsil a w innym STX.
To prawda ze wiekszosc STX-ow muli i tu 22-140scx jest milym wyjatkiem.

MDS08 jest mulowaty co potwierdzaja pomiarowe charakterystyki wiec subiektywne odczucia nie maja tu nic do rzeczy. Charakterystyki dzialania b-r mozna ocenic bo moja zwrotka do MDS-ow jest ogolnie dostepna gdzie sa pelne charakterystyki.

irek napisał:
wiekszosc STX-ow muli i tu 22-140scx jest milym wyjatkiem.
czyli jeśli chce się mieć tanim kosztem akceptowalnej jakości suba do powiedzmy...rocka, reggae i kina ogólnie, to można STX 22-140SCX stosować?

Możliwę Irku, że tu nasza różnica zdań bowiem tonsila i stx-a słyszałem przy muzyce Jean Michel Jarre w której tonsil wydawał mi się lepszy stąd moje odczucia. Za to przez chwilę przy muzyce li'l wayna dużo lepiej grał stx. Więc jednak chyba można powiedzieć , że głośniki porównywalne brzmieniowo tylko wydaję mi się , że stx jest lepszy w przetwarzaniu muzyki z niższymi zejściami tonsil tak nie schodzi nisko. Za to moim zdaniem posiada lepszy impuls. Lecz gra raczej bardziej tzw.Kickbasem niż niskim basem.

Panowie, napewno ktos posiada realne pomiary STX 22 SCX oraz STX 22 SW. Potrzebuje dokladnego pomiaru Fs tych glosnikow. Ktos poratuje?

MDS08 cieszy się opinią szybkiego głośnika a tu czytam, że muli...
to jak to w końcu jest. Irku ten twój MDS był wygrzany??

scythe1123 napisał:
Irku ten twój MDS był wygrzany??
nie - dostal swiezo zamowione glosniki. nawet nie wiem czy byly wyciagane z kartona dla sprawdzenia...
czyli mozliwe ze bylo tak jak pisalem wyzej...

No właśnie,za każdym razem jak ktoś pisze o głośniku to niech opisze czy i ile dany głośnik pracował bo może się okazać że nie tylko gusta wchodzą w grę opisu głośnika ale też długość jego pracy. GDN-y testowałem jako nowe i jeśli opisywał bym ich dźwięk po wygrzaniu to bym na pewno napisał.

Moje zdanie na temat wygrzania głośnika są podzielone,zauważyłem że nie które głośniki po wygrzaniu są szybsze a inne sprawiają wrażenie "wyrobionych",zaczynają zwalniać,tak mam ze swoim W170s Visatona.

ale jednak słychać, że wygrzany głośnik inaczej gra kiedyś ktoś się kłócił że wygrzewanie głośników to mit ale już nawet nie pamiętam gdzie to czytałem

Jak może być mitem "zmęczenie materiału" ? Może nie których nie ale mnie w szkole tego uczyli. Wygrzanie głośnika to nic innego jak "wyrabianie" górnego i dolnego zawieszenia.

marjano82 napisał:
czyli jeśli chce się mieć tanim kosztem akceptowalnej jakości suba do powiedzmy...rocka, reggae i kina ogólnie, to można STX 22-140SCX stosować?

Jak najbardziej. To glosnik majacy obecnie najlepszy stosujek jakosci do ceny.

marian napisał:
Jak może być mitem "zmęczenie materiału" ? Może nie których nie ale mnie w szkole tego uczyli. Wygrzanie głośnika to nic innego jak "wyrabianie" górnego i dolnego zawieszenia.

Czyli z dnia na dzien glosnik gra coraz lepiej albo coraz gozej..

A kto z was z kilku glosnikow na ucho odrozni te wygrzane od nowych?

irek napisał:
Czyli z dnia na dzien glosnik gra coraz lepiej albo coraz gozej..

To tak jak z silnikiem spalinowym,są 3 lub 4 etapy pracy (dotarcie,normalna praca....... ,zużycie) teraz nie pamiętam dokładnie.

irek napisał:
A kto z was z kilku glosnikow na ucho odrozni te wygrzane od nowych?

Może i by się dało w 100% rozpoznać który z dwóch identycznych głośników jest wygrzany ale nigdy nie robiłem takich porównań,nigdy nie miałem w ręce tego samego głośnika nowego i starego.

marian napisał:
To tak jak z silnikiem spalinowym,są 3 lub 4 etapy pracy (dotarcie,normalna praca....... ,zużycie) teraz nie pamiętam dokładnie.
nie silnik - kazdy uklad mechaniczny

marian napisał:
nigdy nie miałem w ręce tego samego głośnika nowego i starego.
a ja mialem. w/w MDS08
UKA mial wygrzane a ja dostalem nowe. roznica jest kolosalna :P
tak jak pisalem - nowy jest mulem i zero wykopu. zroznicowanie tez slabe. pozniej robi sie duzo przyjemniej ;)

Powrót