• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na STX GDN/22/120/8/ss

• Autor wątku Autor wątku zook
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A mozna by tak zamiast cukru wsadzic tam recznik ciasno zwiniety w walec? Duzo lzej, wyglusza troche a z 5L daloby sie zabrac.Co myslicie?

Pozdro

Cukier stosuje się żeby "zasumulować" na szybko jak głośnik zachowa się w mniejszej budzie z założeniem że 1kg stanowi jakąś tam objętośc - w ten sposób można powiedzieć w ilu litrach gra głośnik, z ręcznikiem tego nie zrobisz ;]

wytnij sobie z drzewa klocki jeden dm3 i bedziesz sobie pchal w obudowe sprawdzajac jak gra:) Prostszej operacji nie widze ( pomijajac cukier )

niewiem kto na chacie ma zawsze po kilka paczek cukru zeby upychac tyle ;)
moze woda mineralna albo jakies inne picie w butelkach?

Tasior, cokolwiek co nie działa jak wytlumienie, lub działa w minimalnym stopniu i zna się jego objętość w miare dokładnie się sprawdzi ;]

wiem tylko podsuwam pomysl,bo raczej latwiej wsadzic butelki z woda niz kolowac jakies klocki...

witam, może i ja ocenie tą konstrukcje ... wszystko łądnie pięknie tylko :>
A) Mój osobisty brak zamiłowania do stx
B) moim zdaniem troche przepłaciłeś za obudowe --- desek za 10 zł + kleju [ten lepszy ok 20 zł ] + szpachla z papierem [powierzchnia szklanka] 30 zł = 60 no delikatnie mówiąc przebił CIę 3 x - ale cuż wrażenia bezcenne :)
C) Twoje problemy z wzmakami ... Wszystko zalerzy jakie chcesz zrobić monitorki do tego suba , ja bym oczywiście polecił wzmak by Irek i do tego jakiś na TDA ... dla stereo 2 x ...?? własnie razy co ? jak weżmiesz kaszaniaste [jak by z kubeczków po danonkach] głosniczki po komputerowym zestawie - na satelitki to i wystarczy TDA2050 - który ktoś wcześniej odmawiał... Ja jednak uwązam coś znajdziesz dla ciebie -- >
http://www.nordelektronikplus.pl/sklep/oferta.asp?show=0&g=23&pg=0&los=0,2964121

i do tego troszke mocniejszy TraFo - podlączasz oby dwa wzmaki do trafo [równo legle] i moim zdaniem po problemie. i odnośnie sygnału [zwykłe rozdzielenie sygnały podłaczasz to również równolegle / lub szeregowo i po problemie]

pozdrawiam... Jak się w czym pomyliłem proszę o komentarz :) - rzecz ludzka się mylić :]

a) i co to wnosi ? może ktoś inny lubi/nie ma kasy na coś lepszego ?:P
b) po pierwsze - 3 x 60zł =/= 150zł ;]
po drugie - nie zapominaj o robociźnie itp, to wszystko kosztuje ...
c) lm lepiej dać - jakoś przyszłościowo i bardziej rozwojowo niż 2050 ...

hehe no kurna myślałem że się niewyda... te matematyczne działanie [ to było w bardzo dużym zaokrągleniu :] ]

i zgadzam się... lepiej dać tyle niż... no szacuneczek [Respekta!]
i lepiej komuś dać do zrobienia niż spieprzyć :) - ale człowiek uczy się na błędach

jeszcze raz, pochwalam konstrukcje - moim zdaniem obudowa wizualnie niejest za duża - lecz troche zaduża odnosnie akustycznego ,podejścia... i Wzmak i "Błeno"

pozdrawiam

Fajnie że pojawiły się nowe propozycje warte rozpatrzenia. Na razie patentu z cukrem nie wykożystałem bo nurtuje mnie problem długości rury b-r (dla zachowania tego samego strojenia musi ona być monstrualnie długa dla mniejszej obudowy).

zook, po prostu na czas testów zakłada się br o mniejszej średnicy ;]
tak żeby można było latwo przedłużać itp...
Najlepiej mieć zestaw rurek specjalnie do tego celu...

Możesz podać dokładne wymiary najlepiej wewnętrzne subika? Co do napędu to przydałby się mostek na TDA7294 + filtr aktywny.

Super się prezentuje.Chciałbym usłyszeć jak te modele STX sprawują się w roli subwofera.

Powrót