• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC

Reakcji
0
Witam.
Potrzebuję porady. Kolega poprosił mnie o wykonanie subwoofera do forda KA. Padło na SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC ponieważ słyszałem ten głośnik w kilku samochodach i zarówno mnie jak i kumplowi przypadł do gustu.

Jaka obudowa najlepiej sprawdzi się w tak małym samochodzie? Jaki wzmacniacz polecicie do tego głośnika (coś w cenie 150-200zł, używki wchodzą w grę) ?

Ne wykonywałem jeszcze subwoofera do tak małego samochodu więc jestem otwarty w sprawie wyboru głośnika ( ma być dużo basu, więc ten stx wydaje mi się ok).

Radio i przód jeszcze nie ustalone, na razie kolega określa się z budżetem.

Możliwe, mogłem pomieszać oznaczenia.
Nie jestem pewien wersji, w każdym razie był to dwucewkowiec w tej samej cenie i tym samym rozmiarze. U kumpla gra w VW Caddy w 12l closed i daje rady dość fajnie dopalić dół, jednak nie wiem jak sprawdzi się w tak małym aucie jak KA. Podczas testów sprawdziliśmy, że daje radę nawet przy małej mocy co jest jego zaletą bo w tym fordzie jest dość mały aku i alternator.

Podczas testów sprawdziliśmy, że daje radę nawet przy małej mocy co jest jego zaletą bo w tym fordzie jest dość mały aku i alternator.
tak, testowalem go dlugi czas zasilaja z radia!
przy niektorych radiach pioneera mozna uzyskac do 70w mocy na suba!
do codziennego sluchania to w zupelnosci starcza, ale jednak na wzmacniaczu gra lepiej ;)

jak ma tylko uzupelnic dol to spokojnie zamknieta moze byc
jak ma byc duzo basu to daj 20-23 litry b-r

Obecnie mam 2x8" w wersji 2x2Ohm ( wcześniej jedna sztuka ).
Zasilałem go 120W dla sprawdzenia i grał OK, ale czuć było braki. Przez dłuższy czas dostawał 155W i grał dobrze, ale przy większych głośnościach brakowało kontroli. Natomiast jak dostał 280W ( oba dostają po 280W ) to rozwinął skrzydła. U mnie gra to w BR w skrzynce z litrażem i strojeniem podpowiedzianej przez Pawła.

Ja osobiście bym teraz nie dał na tego STX-a mniej niż te 150W z dobrego pieca.

Ok gitarka.
Czyli suba i przód mam wybrany. Pozostaje jeszcze wzmacniacz i radio. Z radiem się jeszcze wstrzymam, a z doborem wzmacniacza prosiłbym o poradę.
Potrzebuje cos małego w sensie poboru mocy i wymiarów. Moc maksymalnie 2x60W w cenie około 200-250zł lub mniej.

Dzięki za pomoc. Wszystko działa idealnie, pozostał jeszcze wybór koca na obicie. Zamówiłem ostatno ale jest bardzo cienki, praktycznie rozrywa sie przy minimalnym naciągnięciu. Jaki koc polecacie?

poprosze UKAsza zeby znowu wystawial kocyk
mielismy najlepsze na rynku jakie znalazlem
koszt ok 30zl/mb przy 2m szerokosci
gruby, solidny, bardzo ladnie sie laczy

Ok będę wdzięczny.

---------- Post dodany 14.05.2013 o 11:17 ---------- Poprzedni post 12.05.2013 o 15:16 ----------

Jeszcze jedno pytanie, jak najlepiej podłączyć tego stx? Każda cewka do osobnego kanału czy mostek? Wzmacniacz wg producenta jest stabilny do 2Ohm, więc mógłbym podłączyć dwie cewki równolegle.

Powrót