• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subwoofer na wzmacniaczu technicsa??

Reakcji
0
Co sądzicie o wstawieniu gotowego wzmacniacza stereo do suba aktywnego??
Mam wzmacniacz technics z150, jest tam końcówka mocy STK4142 II, po zmostkowaniu daje jakieś 50 watt mono, głośnik DAX 12" 4 ohm (wiec samochodowy) ale na początek starczy. Ma to stać w pokoju 2,5x4,5m. Myślałem o skrzyni 50-60 litrów z BR.

Dlaczego? Materiał na obudowę mam, głośnik ten 4 ohm-y :) i nie używany wzmacniacz su-z150. Zastanawiam się czy zmiana głośnika załatwi sprawę?? np na głośnik Alphard LW-1200 8Ω 30cm 240W?? ale martwi mnie brak filtra dolnoprzepustowego, bo same potencjometry jakoś mnie nie przekonują i po za tym końcówka mocy jest nadpalona i zastanawiam sie nad STK4182 II daje mono 100 watt, kondensatory do wymiany (zaczyna być słychać buczenie). W sumie to jakieś 100 pln (głośnik, stk..., kondensatory) nadal się opłaca.
Czy jakieś inne techniczne problemy spotkam??

rozwiazanie mialoby sens gdybys mial odpowiednie komponenty na stanie.
STK lepiej nie obciazac glosnikami ponizej 8ohm (i tak sam z siebie lubi sie palic) tak wiec w mostku musialbys miec glosnik 16ohm
jedyny glosnik jaki znam ktory by sie nadawal do takiego podlaczenia to ARN 200-09 (2 cewki po 8ohm)
jako filtr moglby posluzyc aktywny filtr z creativa jezeli masz SB Live!

jakbys byl zainteresowany to mam taki glosnik razem z pasywnym filtrem od suba (podzial miedzy satelitki i suba)

W sumie to już się zdecydowałem na układ TDA by Irek, dzięki Takero. Polecam.
Zrezygnowalem z STK i z kombinacji z wznakiem stereo - faktycznie bez sensu. :)
No to teraz trzeba wybrać głośnik! może Alphard LW-1200 8Ω 30cm??

mori84 napisał:
może Alphard LW-1200 8Ω 30cm??
ten glosnik jak na alpharda jest calkiem udany ale kompletnie niewidze dla niego zastosowania. jest cichy, potrzebuje sporej mocy, nie schodzi nisko itp itd

fajny ten GDN alem qurde a może jakąś większy ;D a jak głośnik ma być 4 ohm to juz mam.
Jest już jakiś priv projekt suba na tonsilu 20/100/3??
a tak na marginesie co to jest za firma DAX?? mam głośnik tej marki, kojarzy mi sie odpustowo :) ale prezent to prezent :)

Większy głośnik = większy wzmak, tak naprawdę to i ten 8 calowiec tonsila jest za duży do tda7294...
Do 10-12 cali potrzeba już 300w Irkowego panelu.
mori84 napisał:
Jest już jakiś priv projekt suba na tonsilu 20/100/3??
Ze 30l @ 40hz, czyli dość typowo, pobaw sie bass box pro.

Szukajac cos o glosniku Dax SWA300 znalazlem to
www.soling.pl
tyle ze ten swa300 to jakis inny glośnik. Oznaczenie sie zgadza i to wszystko. Ja mam chociaz mebrane z polipropylenu!
Tonsil to to nie jest!

[ Dodano: 2008-01-22, 03:14 ]
ten temat powinien byc nagrodzony.. hahahahha
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10457
uznanie dla autora za pomyslowosc a obsludze forum za cierpliwosc!
ps: biorac pod uwage ze jest 3:00 am to musi trafiac - wybuchlem smiechem!

Załączniki

• 33_168.jpg
    33_168.jpg
    17 KB · Wyświetleń: 0
  • 22_467.jpg
    22_467.jpg
    14.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 11_178.jpg
    11_178.jpg
    22.3 KB · Wyświetleń: 0
a co mam myslec? tania chinszczyzna. taki ma plus ze przynajmniej dosc latwo powinno sie to dac napedzic. zrob z tego suba samochodowego i opchnij po znajomych - na allegro nawet nie pojdzie

takero, tonsila tez biore po uwage ale wzmaka na tranzystorach :) zdecydowanie za wczesnie.
mivoc mowisz Paweł S. powiem tak... obiecujaco wyglada ale obawiam sie ze mostkiem TDA7294 to se moge. Sa 3 opcje:
1) tonsil 20/100/3
2) stx 22/140/8 scx lub 22/120/8 ss (bedzie slychac jakas roznice??)
3) stx27/150/8 ss (ale czy nie za duzy??)
Najbardziej odpowiada mi opcja na stx-ach tych z membrana z włókna szklanego. Jak sub bedzie gotowy, jest juz plan na frony z tej samej rodziny! :D Ale pod warunkiem ze sub mnie zadowoli. Dodam ze fronty jak i sub powedruja do malowania... kolor: czarna perla.

Powrót