Poprawne stopnie wtajemniczenia w car audio:
1. wytłumienie drzwi (po wytłumieniu drzwi nawet seryjne głośniki potrafią zwiększyć diametralnie ilość basu). Dodatkową korzyścią jest zmniejszenie hałasu w aucie w trakcie jazdy co też bezpośrednio przekłada się na lepszy odbiór dźwięku.
2. wymiana głośników na zestaw odseparowany bardzo dobrze jeśli łączy się to z punktem 3.
3. montaż wzmacniacza dla głośników przednich.
4. montaż subwoofer + wzmacniacz.
Omijając którykolwiek podpunkt ryzykujesz niewielką poprawę i wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Najtaniej wyjdzie wygłuszenie drzwi, niestety ale kupno skrzyni i wzmacniacza to nie jedyny koszt, musisz kupić kable zasilające oraz kabel sygnałowy (RCA), dodatkowo musisz rozbebeszyć samochód żeby je poprawnie poprowadzić, RCA jednym progiem zasilające drugim progiem. Z drugiej strony radio posiada filtr górnoprzepustowy, możesz sobie odciąć przedni zestaw od dołu i może sub ładnie się zgra aczkolwiek przednie drzwi powinny być mimo to dobrze wygłuszone.
Powinieneś poszukać gdzie można posłuchać jakieś auto (najlepiej tak jak Twoje) na seryjnych głośnikach z dobrze wytłumionymi drzwiami, a potem podejmować dalej decyzję.
Też kiedyś miałem radyjko Pioneera ale inny model, można było w nim zmostkować tylne kanały i podłączyć do niego jakiś malutki subwoofer, oceniając wtedy grało to dla mnie całkiem przyjemnie mimo że miałem tam zdecydowanie za wielki głośnik i bardzo tandetny. Może to jest rozwiązanie dla Ciebie?