• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer przestał gadać - jaka przyczyna?

Reakcji
0
Szanowni koledzy mam następujący problem. Podczas pracy głośnik przestał grać. Sub nie był zakatowany, brak oznak ocierania czy dziwnego zapachu. Membrana porusza się jak wcześniej bez żadnych niepokojących objawów. Po podłączeniu multimetru brak przejścia, lecz wystarczy delikatnie wcisnąć membranę by obwód się zamknął. Czy to tylko przerwanie przewodu zasilającego cewkę czy jednak może to być coś gorszego? Zanim dobiorę się do pacjenta pytam bardziej obeznanych z tematem, bo będę to robił pierwszy raz i nie wiem czy podołam.

Wygląda to na zerwaną licę - linkę pomiędzy terminalem a cewką. Może być też zerwanie cewki ale w pierwszej kolejności sprawdź linki

Linki sprawdziłem aż do miejsca w którym są zatopione ostatecznie w zawieszeniu. Bez rozklejania dalej nie sprawdzę

Dawaj zdjęcia.
Sprawdź multimetrem czy jest zamknięty obwód jak palcem poruszasz za linki.

Powrót