• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer STX do małego pokoju i do auta, jaki przetwornik 8-10"

Reakcji
0
Witam
Chciałbym zrobić sobie suba który uzupełniałby dolne pasmo oraz niegrzeszyłby zejściem. Obecnie posiadam pokój 9mkw i obawiam się że nie ma sensu dawać głośnika 12" gdyż go nie wykorzystam... Zastanawiam się natomiast nad: SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC (plastikowa membrana?) Pawel S. z tego co czytałem zachwalał ten głośnik, w tej samej cenie jest także SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.MC i mam dylemat pomiędzy tymi dwoma przetwornikami... A może spróbować SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP? Subwoofer będzie sporadycznie grał w tym pokoju, potem będzie służył także w aucie.

One mają znikome różnice, jest to bliźniacza konstrukcja, kwestia jak je napędzisz. Jeśli nie masz pieniędzy robisz mostek na tda7294, albo komuś zlecasz i prosisz o pomoc. Wtedy kupujesz 2x4r i łączysz w 8r, jak masz napęd 4r to wersję 2x2r kupujesz i po problemie.

10.2.400.2x2 jest ciężko napędzalny

Ten 8.2.300.2x2 napędzał ktoś z forum wzmacniaczem STX'a 100W 4r i pisał, że to daje radę także kwestia ceny, o niej nic nie napisałeś :P

EDIT: Chcesz zrobić jednego suba do auta i do domu i go nosić, czy dwa osobno?

Ostatnia edycja:
Chodzi o to, że 10.2.400.2x2 potrzebuje dużej mocy aby go napędzić tak?
Osobiście myślałem nad tym, aby samemu złożyć wzmak... Płytkę mogę zamówić na stronie http://dx-audio.pl/dx/h250.php i planuję użyć tego wzmaka czyli 250w/4ohm lub 130W/8ohm, lub jeśli przetwornik będzie na 8ohm, to zastosuję mostek z dwóch takich wzmaków i wtedy będzie 250w/8ohm... Trafo toroid 600VA już mam... Za przetwornik planuję nie wydać więcej niż 200zł. Jeśli ktoś z Was ma lepszą propozycję proszę napisać. Subwoofer w zamierzeniu miał być przenoszony, jednak doszedłem do wniosku, że zrobię subwoofer aktywny do domu i pasywny do samochodu.

I jeszcze pytanko... Jak ma się stx 22 140 SCX do wymienionych wcześniej?

Ostatnia edycja:
Osobiście myślałem nad tym, aby samemu złożyć wzmak... Płytkę mogę zamówić na stronie http://dx-audio.pl/dx/h250.php i planuję użyć tego wzmaka czyli 250w/4ohm lub 130W/8ohm, lub jeśli przetwornik będzie na 8ohm, to zastosuję mostek z dwóch takich wzmaków i wtedy będzie 250w/8ohm... Trafo toroid 600VA już mam...
w takim razie bierz 10" ;)

Z duza iloscia tlumienia zwlaszcza w offsecie gra naprawde nisko. Jest przede wszystkim glosno. Sprawdzane pod samochodowym wzmakiem i Holtonem 200. Docelowo bedzie gralo na BG1 Borysa na 2 parach. Sprawdzalem jeszcze pojedyncza sztuke w OZ. Oczywiscie w OZ gral szybciej ale nie widzialo mi sie to granie. Pomiary beda po sesji(w lipcu). Jeszcze kilka opcji sprawdze z tymi glosnikami i pewnie zakoncze bo szkoda mi plyty ;P Wewnatrz niecale 100l z tego co pamietam.

Miałem kiedyś 22-140 SCX napędzany mostkiem na TDA który wykonał Paweł i przesiadłem się na W.STX.10.2.400.8.F.S.MC. Ogólnie bardziej podobał mi się dzwięk z 8" SCX'a bo 10" jest z niższej serii i ma inną membranę i brzmi gorzej trochę ;/ Z tego co zauważyłem na zdjęciach ze strony STX to w tej 8" teraz mniejszy magnes jest i nie wiem czy opłaca się go kupować :P

Też mnie ciekawi ten projekt SCX'a w TL. Teraz aktualnie będę miał pokój 12,5 m^2 więc 10" się nie sprawdzi :/ Trzeba wymienić sprzęt :D

Z duza iloscia tlumienia zwlaszcza w offsecie gra naprawde nisko. Jest przede wszystkim glosno. Sprawdzane pod samochodowym wzmakiem i Holtonem 200. Docelowo bedzie gralo na BG1 Borysa na 2 parach. Sprawdzalem jeszcze pojedyncza sztuke w OZ. Oczywiscie w OZ gral szybciej ale nie widzialo mi sie to granie.

Przeciez ten glosnik nie nadaje sie do obudowy zamknietej. Poza tym aby rzeczowo porownac dwa rozwiazania, to musza one miec zblizone do siebie pasmo i dobroc ukladu :)

Teraz aktualnie będę miał pokój 12,5 m^2 więc 10" się nie sprawdzi :/

Dlaczego mialoby sie nie sprawdzic?

Powrót