• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subwoofer subniskotonowy do kd

Pogromca mitow napisał:
daniel69 napisał:
a co złego w MB ??
A co jest dobre? Chocby wlasciwosci impulsowe sa znacznie gorsze od obudowy zamknietej i nic dziwnego skoro trzeba ruszyc dwie ciezkie jak patelnie do jajecznicy membrany bierne.

to chyba oczywiste skoro obudowa zamknięta ma z tego co się orientuje najlepsze właściwości impulsowe... ja wybrałem MB gdyż nigdy nie słyszałem suba który by choć trochę nie trzeszczał przez br - świsty itd... po prostu przy dużych wychyleniach jak milkło inne pasmo doprowadzało mnie to do szału a jakoś nie byłem przekonany do obudów zamkniętych... i nie żałuje, choć nie będę ukrywał że szybki głośnik jakim był intertechnik robił wrażenie tą szybkością ale za to nie schodził tak nisko :(

No i widzisz, sam sobie odpowiedziales na pytanie. Nawet sonus za 15 klockow nie ma parametrow obudowy zamknietej. Co do pierdzenia z basrefleksu to wszystko sie zgadza. Sam tego nie trawie, dlatego unikam tych konstrukcji poniewaz nie zapewniaja wysokiej jakosci dzwieku. BR to rozwiazanie optymalne, ale do najlepszego jakosciowo to mu z pewnoscia wiele brakuje.

Powrót