• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subwoofer Visaton W250S

a dlaczego nie?
Ja napierw wycinam otwory, skladam obudowe i na koncu klade fornir
w otworach wycinam go nozem do tapet i ostatecznie wykanczam papierem sciernym
a kolejnosc kladzenia forniru to:
dol
tyl
dwa boki
gora
i na koncu front

Strata czasu i niepotrzebne dokładanie sobie roboty. Frez, wraz z wycinaniem otworu, należy wykonać w oklejonej już obudowie.

Ostatnia edycja:
Teraz bass reflex

Pojemność netto 57,6l
odjąć głośnik br myśle ze 55l

Br przy wylocie ma 10,2
rura pcv 10,4

Teraz obcinam br jak najkrócej kleje z pcv i jaką wziąć średnice 10,3 ?

wpisuje w winisd 55l strojenie 34 Hz br 10,3 długość aż 31cm

albo strojenie 38 Hz br 10,3 długość 23cm

Jak myślicie ?

Dokładnie. Frezowanie robi się po fornirowaniu. Mamy wtedy pewność ze fornir na krawędziach frezu nie będzie uszkodzony, poszarpany z naszej winy. Próbowałem obydwa sposoby i nigdy nie zdecydowałbym się na polecenie komuś fornirowania po wyfrezowaniu wszystkich otworów. Tosz to istna katorga.

Strata czasu i niepotrzebne dokładanie sobie roboty. Frez, wraz z wycinaniem otworu, należy wykonać w oklejonej już obudowie.

no chyba, zeby ci przypadkiem frezy nie wyszly
to wtedy masz po skrzynkach :)
dlatego lepiej robic tak jak ja napisalem
i dodatkowo mozna wtedy jeszcze zrobic podfrezoanie "ala troels"
a na gotowej juz tego nie zrobisz

dlatego lepiej zrobic tak jak ja napisalem ;)

Teraz bass reflex

Pojemność netto 57,6l
odjąć głośnik br myśle ze 55l

Br przy wylocie ma 10,2
rura pcv 10,4

Teraz obcinam br jak najkrócej kleje z pcv i jaką wziąć średnice 10,3 ?

wpisuje w winisd 55l strojenie 34 Hz br 10,3 długość aż 31cm

albo strojenie 38 Hz br 10,3 długość 23cm

Jak myślicie ?

Przyjmujesz uśrednioną średnicę, czyli tak jak napisałeś - 103mm. 31cm, to wcale nie jest dużo. Najlepiej przygotuj próbne kilka kawałków tuneli, ze sztywnego papieru o różnych długościach. Najlepiej ze strojeniami co 5Hz. Zacznij od 30, potem 35 i 40. Posłuchaj, które brzmienie w docelowym położeniu w pomieszczeniu najbardziej Ci odpowiada. Kiedy się już zdecydujesz, obetnij PCV-kę i zostaw :). Sprawdź też, jaki będzie dźwięk przy całkowicie zatkanym B-R. Wiele zależy od pomieszczenia i może się okazać, że obudowa zamknięta, lepiej się sprawdzi.

Łukasz, jak nie miałem frezarki, to bawiłem się w takie rzeczy. Nigdy w życiu, już czegoś takiego nie będę robił i nigdy w życiu nie polecałbym komuś tego sposobu. Nie ma opcji, żeby źle wyfrezować. Jak już robię, to wszystko musi pasić. Ale nawet na źle wyfrezowany otwór mam sposób, wcale nie trzeba robić nowych skrzynek. Na szczęście do tej pory nie musiałem jeszcze nic poprawiać po frezowaniu.

Ostatnia edycja:
Jak fornirowałem na nowo fornt w S16 bo pierwsze frezy nie wyszły ładnie (Nie robione frezarką) to zrobiłem tak - hdf 3mm (Mój frez mmiał 5mm głębokości) wkładamy do źle wyfrezowanego otworu a raczej kleimy go na wikol w otwór następnie szpachlą niwelujemy pozostałe wglębienie po frezie. Jak juz otwór zlikwidowaliśmy fornirujemy front jeszcze raz, robimy dziure pod cyrkiel i frezowanko. Takie to trudne, żeby wpaść na to samemu?

Jak fornirowałem na nowo fornt w S16 bo pierwsze frezy nie wyszły ładnie (Nie robione frezarką) to zrobiłem tak - hdf 3mm (Mój frez mmiał 5mm głębokości) wkładamy do źle wyfrezowanego otworu a raczej kleimy go na wikol w otwór następnie szpachlą niwelujemy pozostałe wglębienie po frezie. Jak juz otwór zlikwidowaliśmy fornirujemy front jeszcze raz, robimy dziure pod cyrkiel i frezowanko. Takie to trudne, żeby wpaść na to samemu?

Dokładnie. Ja do szpachli dodałbym jeszcze wióry, trociny.

lklukasz, wątpię, że zauważalne będzie to, że są dwie warstwy forniru na froncie. Przecież nikt nie słucha z odległości 30cm od obudowy.

Witam

Ponawiam pytanie co do przewodu

W załączniku jest to co zmajstrowałem przez 2 dni

Co do wcześniejszej dyskusji odnośnie frezowania

Znalazłem w garażu jakiś pierdułek do szlifowania i frez wychodzi idealnie wystarczy trochę wyciąć nożem, sam sie nie spodziewałem że tak ładnie będzie.

Nawet nie zdawałem sobie sprawy jaka to frajda robić coś takiego

masakra

czuje sie jak małe dziecko %-)

pozdrawiam

Załączniki

• całosć.jpg
    całosć.jpg
    90.4 KB · Wyświetleń: 0
  • szlifowanie.jpg
    szlifowanie.jpg
    93.4 KB · Wyświetleń: 0
  • wosk1.jpg
    wosk1.jpg
    92 KB · Wyświetleń: 0
Z tego co widze to nie jest idealnie ale jak na domowy sposób bez frezarki to bardzo ładnie;)
Mam nadzieje że bedzie można niedługo ogladać nastepna konstrukcje subwoofera w skończonych projektach:)

Witam

Zakończyłem prace, w załączniku foty jaka to się prezentuje

Jestem zadowolony z efektu końcowego tylko kolor nie taki jak chciałem ale może być.

55l netto strojony 34hz
Br 30cm 10,2cm średnica

Najbliższe plany to wytłumienie tylnej ścianki i trochę zabawy z długością br

Zakup jakiegoś przewodu, i ogarnięcie tych pokręteł na panelu :)

Co do dźwięku to narazie nic nie napisze

Co do wytłumienia to muszę coś w domu poszukać może stara kurtka?
Mam też filc grubości 0,5 cm tylko nie wiem czy się nada

pozdrawiam

Załączniki

• DSC00669.jpg
    DSC00669.jpg
    84.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00670.jpg
    DSC00670.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00664.jpg
    DSC00664.jpg
    91.2 KB · Wyświetleń: 0