• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer w podłokietniku tylnym :)

Reakcji
0
Witam. Chciałbym się poradzić jaki przetwornik polecicie do subwoofera 10 litrów który będzie w podłokietniku tylnym. Chciałbym żeby to był głośnik 20 cm no ale jezeli objętość obudowy zmusi mnie do zastosowania mniejszego to też nie będzie źle. Byle jakoś to zagrało i uzupełniło przedni system gdzie grają 13 cm (dodam że pod wzmacniaczem całkiem nieźle walą no ale niskich częstotliwości nie ma..). Zależy mi na przyjemnym, miłym zejściu a nie na decybelach. :)) Druga sprawa.. będzie to grało pod wzmacniaczem w mostku 180W RMS więc myślę że mocy wystarczy.. tylko jeden problem jest że chciałbym zastosować jakiś tańszy głośnik tak do 100 zł .. i niewiem co wybrać mam już mętlik w głowie... z góry dzięi za pomoc :)

Mam tonsila ze skrzynki SAS 150 w skrzyni 12l br(strojonej na 45Hz)
Wpadnij, podłączymy u ciebie i sam ocenisz.
Mam też Audio System HX08SQ

gdyby nie cena to mozliwosci by sie troche znalazlo
ale do 100zl to nic mi do glowy nie przychodzi :???:

Pawel S. napisał:
gdyby nie cena to mozliwosci by sie troche znalazlo
ale do 100zl to nic mi do glowy nie przychodzi
Ja za skrzynkę z tonsilem chcę 70zł, tylko najpierw trzeba go posłuchać, bo nadaje się on jedynie do uzupełniania przodu.

Cursor dzięki ale nie skorzystam bo mi potrzebny jest sam głośnik, skrzynke już mam idealnie dopasowaną.

Z takim budżetem i wzmakiem nie widzę żadnej propozycji.

Najtańsza opcja to Audio system HX08SQ, producent zaleca skrzynkę 8l closed, ale on potrzebuje ok. 200-250W, żeby rzeczywiście się rozegrać.

A nie ma nic tanszego ze zblizonymi parametrami do tego re audio ;> ? Jakaś używka może z allegro ?

Jak się wymaga dobrego suba w 10 litrach to się nie dziw że trochę trzeba wydać... W 10 litrów to można 15cm wsadzić, a jak chcesz 8 cali to musisz troche wybulić...

Zajrzyj o ogłoszeń... Tam jest ciekawa oferta z Audio system HX08SQ

zizou88, zapytam z innej beki - jaki to wzmacniacz? podaj producenta. Czy ma jakiś lepszy filtr? albo boost na niższych czestotliwosciach? Mam głośnik który można by było wsadzić w taką obudowę zamknięta, odciąć na ok 50Hz i zasilić tymi przynajmniej 150W i jakoś by to grało - nawet znośnie w stosunku do poniesionych kosztów.

Spectron Spa 4150 ma filtr Low pass czy jak to sie tam nazywa. 180 RMS w mostku więc te 150 W powinien pociągnąć. A jaki masz ten głośnik ?

I podbicie basu też ma

[ Dodano: 2009-10-07, 10:31 ]
hmmm pobawiłem się troche w WinISD pro, zasymulowałem głośnik Alphard Lw 800 bo podobno w małych budach sie sprawdza..
Wyszło mi coś takiego że w obudowie 4th bandpass 5l tylna komora i 3 litry przednia, port średnicy 4,7cm i długości 9 cm to uzyskałbym -3db przy 59Hz...

Jakby się dało wygospodarować większy litraż(ok. 15-20l) to poleciłbym Boshmanna V-1050SNI. Testowałem go w 15l closed u kumpla w clio i grało to nienajgorzej, a nawet fotelem potrafił zatrząść, a dostawał tylko 130W RMS z philipsa dap600 w mostku.

zizou88,
Nie baw się w 4th bandpass bo to jest dla zaawansowanych gości, którzy wiedzą co robią i wiedzą jak to policzyć.
Zrób albo closed albo br.
A tego głośnika nie znam.
zizou88 napisał:
chciałbym zastosować jakiś tańszy głośnik tak do 100 zł ..
a tu już będzie ciężko
popatrzę może coś znajdę

Dobra skrzynke mam już zmontowaną, wsadziłem Tonsila 20/40 8 Ohm. Obudowe porządnie wytłumiłem watoliną ze starej kurtki zimowej. Musze przyznać że przy cichym słuchaniu bas był ładny i niski ale wystarzyło troszke przygłośnić i chciało go wypluć.... hmm może jakiś inny Tonsil np. 20/80 4Ohm ??

A ten boshmann ?? niby buda 5 litrów mniejsza niż mówisz ale porządnie wytłumiona ... może by to dało rade ?

A ten boshmann ?? niby buda 5 litrów mniejsza niż mówisz ale porządnie wytłumiona ... może by to dało rade ?
Niestety nie mam już takiego głośnika, żeby to sprawdzić.

Mam alpierda CW1002C, też sobie przyzwoicie radzi w małym closed. Jak chcesz to wpadnij, przykręcimy go do skrzynki(magnesem na zewnątrz) i przetestujemy.

ale ten alpierd do 10" a ja musze mieć 8"
Wspomniany boschmann to też 10".

Niestety, ale to nie ten budżet, żeby wymagać cudów od 8".
Jedyna opcja jak ma być tanio, to zwiększenie obudowy i kupno wspomnianego boschmanna.

Ew. możemy się ugadać i wrzucimy do tej skrzynki wspomnianego tonsila. Mam też audio system hx08(jest w dziale sprzedam), też możemy go wrzucić i sam zobaczysz jaka jest różnica jak dołożysz do lepszego głośnika.

Ludzie czy ja wymagam cudów ??? mówie tylko o uzupełnieniu przodu a nie robienia furory na jakiejś wiosce jak mi sie dach wygina od basu...

Powrót