• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subwoofer

Reakcji
0
Chciałbym zrobić subwoofer od podstaw

Założenia:
-Do słuchania muzyki, mniej do oglądania filmów na pc
-Subwoofer aktywny z możliwości podłączenia do kompa (mam już do kompa podłączony wzmak)
-Nie za duże koszta, myślę o ok 300zł
-Niskie zejścia basu
-Do pokoju ok 3x5m

Głośnik myślę o jakimś STX od 20cm
Co polecacie ?? Jaka obudowa ??
O co chodzi z tym strojeniem ??

w 300zl to sie raczej nie zmiescisz :/ proponuje gdn 20/80/2 lub mds08, tutaj mozna dostac ten drugi tanio: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496

co do wzmaka to minimum mostek tda7294, chociaz z doswiadczenia wiem ze scalaki do suba sie nie nadaja, proponuje zainwestowac w cos na tranzystorach, 150W bylo by optymalne do tych glosnikow

tzn co proponujesz ?? jestem zielony w tych sprawach
Najlepiej to proszę o jakieś linki

ew. moge kupic cos na raty
tzn najpierw glosnik pozniej cos ... ale to chyba jest malo oplacalne

bylo juz masa tematow na ten temat, poszukaj i poczytaj....

z tym kupowaniem na raty to nie jest wcale taki glupi pomysl, kup glosnik i zrob skrzynie a pozniej kup wzmacniacz, przez czas budowy na pewno znajda sie jakies dodatkowe fundusze :)

wiem ze była
ale nie moge znalesc czegos dla siebie

albo za drogi albo wzmacniacz jest robiony z czesci
dlatego prosze kogos o to :roll: :roll:

najtanszy rozsadnie grajacy sub to STX GDN 22 SCX + n-mosfet by irek + jakis prosty filtr + trafo + obudowa. jak sie postarasz to sie zmiescisz w 300zl. ale do tego potrzebne jest doswiadczenie z elektronika...

Jeżeli chcesz SUB150 (jeśli masz kasę :wink: ) to tylko i wyłącznie kupujesz od Irka, ponieważ nikt chyba nie ma schematów do tych wzmaków (SUB150 i SUB300)

niewiem jak to gra bo widzialem tylko w sklepie ale ze wzgledu na wzmacniacz (malutki) bym tego niebral

Ta koda totalnie odpada. Czytałem recenzje tego suba i nadaje się do uzupełnienia co najwyżej mini wieży w niewielkim pomieszczeniu. Niby ma 75W RMS, ale tak naprawdę to moc głośnika, wzmacniacz jest jeszcze słabszy.
Także o nowych subwooferach zapomnij.

Jestem zainteresowany kupnem tego stxa S-140

Jest możliwość zwrotu do 10dni :)
Czyli jakby mi się nie spodobał to mogę oddać :P

Powrót