• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Subwooferek" na głosniku sony

Reakcji
0
Witam Serdecznie. Bez zbędnego rozpisywania się przejdę do rzeczy. Mam głośniczek Sony, dokładnie taki http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/28/17/77/46/2817774652 Chciałbym żeby subek poleciał do fiata "cienkiego" . Specyfikacja głośniczka to:

• Membrana biały polipropylen
  • Zawieszenie -guma
  • Średnica zewnętrzna 173mm
  • Rozstaw otworów mocujących 164mm
  • Średnica otworu montażowego 142mm
  • Głębokość montażowa 95mm
  • Moc znamionowa 70W
  • Moc maksymalna 140W
  • Pasmo 30-4600Hz
  • Skuteczność 88dB/W/m
  • Impedancja 8om
  • Xmax 15mm
  • Fs 39Hz
  • Qts 0,4
  • Vas 35l
Myślałem o budzie band-pass ale sam nie wiem. Dlatego zwracam się z pomocą do forumowiczów, jaką budę wybrać i ogólnie o pomoc. Z góry dzięki :biggrin:

Parametry pewnie wyssane z palca więc nie ma co się nimi za bardzo sugerować. Jak koniecznie chcesz męczyć ten głośnik to spróbuj na próbę budę 18 litrów strojoną na 45hz ale cudów się nie spodziewaj ;)

No wiem wiem cudów sie nie spodziewam. Spróbuję jeszcze napisać do sony w sprawie co do tego w jakiej budzi oryginalnie on siedział. Co do BR to przy 18l strojony na 45hz wychodzi średnica 14cm przy długości 1,141m :/ coś chyba nie tak.

No liczyłem, że mi odpowiedzą :D a zapytałem się o specyfikacje i czy może wiedzą w jakim sprzęcie był fabrycznie montowany. Ale do rzeczy przy 18l i strojony na 45hz wychodzi mi BR o średnicy 75mm (bo można dostać taką rurę PCV) o długości 302mm, wszystko ok ?:flapper:

A nie możesz zwyczajnie powiedzieć ?

i mam dac ci rybe a nie wedke?
zmusze ciebie do myslenia i nastepnym razem zrobisz to bez pytania ;)

to bez profilowania bedzie swistalo
no i bez frezarki tego nie zamontujesz

ja bym poszedl raczej w to http://allegro.pl/rura-bass-reflex-hd-6-tunel-wylot-faktura-i2813457701.html
srednica odpowiednia, dlugosc z zapasem i latwy montaz

Przy obliczaniu długości takiego BR podaje się większą średnice przy ujściu, czy tą mniejszą ? bo jak większą to wychodzi 192mm , a w takiej co podałeś mniej jest :)

Witam! Zbudowałem ten subwooferek, narazie bez BR ale coś tam gra, być może z BR będzie lepiej. Ale mam pytanie, jaki filtr dolnoprzepustowy zastosować ? Mam jakąś cewkę 0,40 mH nada sie do czegoś ?

A czym to zasilasz? Kupilbym na Twoim miejscu aktywny filtr dp... Na allegro mawz ich sporo...

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Powrót