• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Suby Do altosow

Reakcji
0
Witam powoli chce jakoś usprawniać swój sprzęt każdy mi odradzał sprzęt estradowy :D więc sobie odpuszczam....
Ale tak mam narazie altusy 110 i myślę zrobić do nich suby tzn. kupić wzmacniacz osobny do sobow i jakiegos crossa w altusach narazie bym odłączył głośniki nisko-tonowe do póki bym nie nazbierał kasy na jakieś nadstawki do subow.
Wzmacniacz interesuje mnie http://allegro.pl/item672945216_potezna_koncowka_mocy_sharp_sx_8800_o_mocy_1155wat.html

tylko nie wiem ile ten dziadek wart... I jakie głośniki na tym pociągnie ??

Nie mam zielonego pojecia o co Ci chodzi kolego?
Chyba jak chcesz zrobic subwofer to musisz kupic do niego glosnik, zrobic obudowe i zalatwic jakis wzmacniacz najlepiej do tego celu stworzony.
Te Sharpy to sa bardzo dobre ale dla serwisow ktore dobrze zarabiaja na ich naprawie.

Wg mnie pomysł mija się z celem, strata kasy i w ogóle jest poroniony...

GDN-y w Altusach zostaw w spokoju. Domyślam się , że brakuje Ci basu w kolumnach (?) a więc zrób suba na GDN 38 i wtedy będziesz go miał aż dość do tego na dobry start może być ten SHARP . Ta końcówka mocy to już legenda i nie wiesz kiedy padnie ;/ Jest trochę awaryjna ale tak jak mówię na dobry start może być do tego jakiś cross beringhera i sprzęt jest okej.

Nie polecam koledze suba aktywnego itp. bo rozmawiałem z kolegą na pw i wiem że napalił się bardzo na sprzęt estradowy i spodobały mu się subbasy na tym GDN. A wiem że gra też po imprezach i na razie ma Altusy więc suby nie zawadzą. W przyszłości dokupi nadstawki i dodatkową końcówkę. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-07-05, 22:17 ]
Sharp pociągnie te GDN 38-550-8 AE one mają 400W RMS w tym przypadku 8R.

A następną swoją wypowiedź postaraj się bardziej sprecyzować :) będzie nam łatwiej tobie pomóc.

Nom ok sorki bo tak musiałem szybko akurat zejść z kompa a wiem że wy nie jesteście od tego żeby się domyslać o co mi chodzi.
Ale tak chodzi o to co napisał Maciek M. ale jeżeli nie ten sharp irek to co ??

Jak to ma byc sprzet polprofesjonalny zeby nei napisac polestradowy to te altusy nadaja sie na nadstawki tylko trzeba dolozyc suby pasywne i podlaczyc je roznoelgle ale wtedy impedancja zestawu wyniesie 4omy, albo podlaczyc jako 3way czyli klasyczna estradowa zyrafa. Wtedy sub ma filtr DP dla siebie (zazwyczaj wystarczy cewka 4,7-10mH) i GP dla nadstawki (tu wystarcza kondensator ok 100uF).

Wzmacniacza to ja bym szukal w sprzecie estradowym. Albo uzywana firmowka albo jakas firmowa chinszczyzna lub chinszczyzna z wiarygodnym serwisem. Teraz elektronika jest bardzo tania o nawet samemu nie oplaca sie robic.

Powrót