• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sumowanie dźwięków z kart dźwiękowych

Reakcji
0
Witam,
Mam w planach zbudowanie prostego układu, dzięki któremu będę mógł zsumować sygnały z kart dźwiękowych co najmniej 2 komputerów na jedne słuchawki. Czy w takim przypadku wystarczy zwykły pasywny sumator oparty na rezystorach i później jakiś wzmacniacz słuchawkowy? Czy nie wystąpią wtedy przesłuchy i jakieś zakłócenia ponieważ zależy mi na w miarę dobrej jakości dźwięku. A może jednak lepiej zastosować wzmacniacz sumujący na wzmacniaczu operacyjnym. Ale taki odwróci mi fazę i potrzebuje symetrycznego zasilania. Czy potrzebuję później jeszcze w takim wypadku jakiegoś rodzaju wzmacniacz słuchawkowy?
Pozdrawiam.

Myślę, że pasywny sumator zrobi co do niego należy.
Czy będą to karty dźwiękowe z tego samego komputera czy z dwóch różnych?

Jakikolwiek wzmacniacz może być żeby to działało.
Jeżeli Ci się zrobi pętla masy będziesz też potrzebował połączyć masy poprzez rezystory.

Przy pasywnym sumatorze nie potrzebujesz zadnego wzmacniacza. Po prostu dwa wyjscia sluchawkowe laczysz ze soba parami rezystorami 15-33omy.

A jeśli chciałbym jeszcze dorobić regulację głośności każdego z wejść to jak to zmodyfikować?

Ale zaczynasz marudzic. Kup sobie gotowy dwu kanalowy mikser z wyjsciem sluchawkowym i nie zawracaj glowy, bo widze, ze nie masz zielonego pojecia o elektronice wiec sam nic nie zrobisz.

Powrót