• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SW i jig

Reakcji
0
Witam forumowiczów :)
Mam problem z poprawna kalibracją jig'a w SW. Przeszukiwałem to forum i inne ale nie znalazłem żadnej pomocnej informacji. Jig sprawdzałem kilkakrotnie i wszystko ok. Przy pomiarze impedancji jig'a wartości są poprawne i powtarzalne (również elementy pasywne podpięte pod BP3 i BP4). Martwią mnie pomiary z karty dźwiękowej przebiegi na załączonych obrazkach (Audigy 2ZS), ręce opadają. Co może być przyczyną takich dużych szumów. Dodam że próbowałem różnych sterowników karty muzycznej, zmieniałem też slot.

Załączniki

• bez tytułu.jpg
    bez tytułu.jpg
    93.1 KB · Wyświetleń: 0
  • bez tytułu2.jpg
    bez tytułu2.jpg
    97.5 KB · Wyświetleń: 0
  • bez tytułu1.jpg
    bez tytułu1.jpg
    96.3 KB · Wyświetleń: 0
  • bez tytułu3.jpg
    bez tytułu3.jpg
    81.1 KB · Wyświetleń: 0
  • bez tytułu4.JPG
    bez tytułu4.JPG
    96.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Po prostu oglądasz wykresy które źle interpretujesz. Niepotrzebnie w ogóle je oglądasz bo sobie tylko mieszasz w głowie. To cię powinno interesować to wykresy z obrazka 1 które są ok, oraz wykres measurement.calib z obrazka 2. Ten wykres też nie jest zły. Jest co prawda pewien poziom szumów na niskich częstotliwościach ale tragedii nie ma co rozgłaszać. Spróbuj coś pomierzyć np impedancję głośnika i wtedy zobacz jak zaszumiony jest wykres. Najczęstszą przyczyną szumów jest okablowanie, czasem poruszanie wtykiem potrafi dużo poprawić ;)

Jak pomiar impedancji głośnika jest zaszumiony, to może pomóc też ponowna kalibracja.

Witam po przerwie
Oto i zmierzona impedancja, wydaje się być w porządku.

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    90.9 KB · Wyświetleń: 0
Powrót