• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP - coś licho gra.

Witam ponownie. We wzmacniaczu uszkodzone przetwornica, ciągle sie palą IRFZ44N, szukam powodu.
Co jest najciekawsze, subwoofer podłączyłem w pokoju pod wzmacniacz domowy, uzyskujący 50, bądź 70wat RMS, któraś z tych opcji, raczej 50, bo maksymalny pobór mocy z gniazdka to 150 wat.
Wpiąłem jedną cewke tylko, równolegle z kolumną w pokoju która ma 8R.
Co jak co, ale mocy duzo nie dostarczałem, a efekt? basik chodził aż miło!
Później znów tylko jedną cewkę podłączyłem do radia samochodowego, efekt?
Słowa kolezanki po rozkręceniu radia na maksa, tak by nie było przesterów: "Nie widzę różnicy, czy z wzmacniaczem czy bez, gra bardzo podobnie"
Nie wiem, czy cos bardzo nie tak było z tym wzmacniaczem, czy coś z drugą cewka jest nie tak. W miare możliwości sprawdzę, jak będzie grało, gdy podłącze właśnie cewke drugą bezpośrednio do radia.

Oczywiście, po chwili takiego słuchania zorientowałem się że opór jest za mały. Teraz i tak jest bagażniku.

Koledzy, za czym sie rozglądać jeżeli nie uda mi sie naprawić tego blaupunkta? Końcówka tylko do napędzania basu, najlepiej stabilna od 2ohm

Nie orientuje się tak w cenach, tego blaupunkta kupiłem, bo odniosłem wrażenie, że duża moc, stabilnie przy 2ohm, a tanio - wiem dlaczego już :)
Nie mam pojęcia jaka to będzie do przeznaczenia kwota, oczywiście chciałbym by była w miarę jak najniższa. Jaki to będzie zakres kwot?

Dziękuje za odpowiedzi :)
pomęczę się jeszcze z tydzień z tym blaupunktem, gora dwa (egzaminy mam teraz, więc czasu mniej), jak nie uda się naprawić to robię zakupy.
Jeżeli będe kupował, podeśle linki tych wzmacniaczy co znajdę i ocenicie.
pozdrawiam :)

nie chcialem juz pisac na elektrodzie
rozlacz sekcje zasilacza od koncowki mocy i wtedy sprawdz czy zasilacz nie padnie

Myślę, że w tym tygodniu będę miał czas więc sprawdzę. Szkoda tylko ciągle wymieniać te IRFZ, prawie 30zł komplet ;c

Co do podesłanego wzmacniacza: http://allegro.pl/west-coast-customs-wcc700-1-1x350w-i4336958842.html

Zainteresowało mnie, dlaczego jeżeli jest jedno kanałowy to są dwa wyjścia głośnikowe?
Na aukcji jest napisane, że:
Moc to około 250W przy obciążeniu 4 ohm i 350W przy obciążeniu 2 ohm.

Przeszukując internet odnalazłem:
West Coast Customs series Class AB 2 Channel Amplifier
RMS Power Rating:
4 ohms: 75 watts x 2 chan.
2 ohms: 125 watts x 2 chan.
Bridged, 4 ohms: 250 watts x 1 chan.
Źródło: http://www.sonicelectronix.com/item_42945_West-Coast-Customs-12-Amplified-Bass-Package.html

Wychodzi na to, że wzmacniacz jest dwu kanałowy, a mostek dopiero od 4ohm.

Ma ktoś jak się ustosunkować do tych informacji? jak to dokładnie jest?

btw, raczej było by łączenie lewego kanału z jedną cewką i prawego z drugą głupotą? W dwoch kanałach coś innego i totalna lipa?
Bo tak przeglądam i np widzę 2x150wat RMS przy 4ohm.

i co powiecie o:
ALPINE MRP-M350,
200 W x 1 RMS (14,4 V - 4 Ohm, 20 Hz-200 Hz)
350 W x 1 RMS (14,4 V - 2 Ohm, 20 Hz-200 Hz)

Sinuslive SL-A500
Moc ciągła [RMS/MAX]:
450/900W przy obciążeniu 1x 1om;
250/500W przy obciążeniu 1x 2om;
Podobno moc troche zawyżona, ale to 200wat @ 2ohm powinien mieć.

Ostatnia edycja:
dlaczego jeżeli jest jedno kanałowy to są dwa wyjścia głośnikowe?
one sa polaczone razem - sluzy to do laczenia rownolegle glosnikow/subwooferow

Przeszukując internet odnalazłem:
West Coast Customs series Class AB 2 Channel Amplifier
RMS Power Rating:
4 ohms: 75 watts x 2 chan.
2 ohms: 125 watts x 2 chan.
Bridged, 4 ohms: 250 watts x 1 chan.
Źródło: http://www.sonicelectronix.com/item_...s-Package.html

Wychodzi na to, że wzmacniacz jest dwu kanałowy, a mostek dopiero od 4ohm.

Ma ktoś jak się ustosunkować do tych informacji? jak to dokładnie jest?
przeciez to rozne wzmacniacze!
zdjecie sie zgadza, ale nie opis

sinusa odpusc - maja opinie awaryjnych
alpinki OK

I jeszcze, tak oglądając odnalazłem:
Clarion APX1301E.
Moc skuteczna 1 × 400 W na 2 ohmy, 20 Hz ~ 20 kHz przy <0,1 %
Powinien mieć 300-400wat RMS @ 2ohm, wg AMP-PERFORMANCE.DE ma 350w@2ohm

i jeszcze 5-cio kanałówka:
AXTON C608
Moc nominalna mostek przy 4 OHM 2 x 130W RMS + subwoofer 1 x 255W RMS (subwofer 2 OHM)

Która firma lepsza? Które mniej awaryjne? Czy żadna z tych firm/modeli?
Chyba lepiej monoblocka wybrać, ponieważ większa moc o ~100wat?

Powrót