• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP + H250

Reakcji
4
Witam wszystkich. Za 2 tygodnie planuje kupić elementy i zbudować subwoofer na SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP. Będzie on do użytku domowego w pokoju 20-30 m^2. Czy Holton H250 da radę go dobrze napędzić? Głośnik zepnę żeby był 4R. Wiem, że lepiej podpiąć dla każdej cewki osobne zasilanie ale nie potrzebna mi aż taka moc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post o 16:54 ----------

Chyba żeby na SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP zrobić. Co Wy na to?

zalezy ile masz miejsca w pokoju. jak masz miejsce na wieksza skrzynke to rob na 12"
jakbys mial ograniczone miejsce to smialo mozesz brac i 10". basu niewiele mniej

oba glosniki dobrze zasilic lekkim nadmiarem mocy - sa pradozerne

Ja bym chciał 12" tylko ja mam skłonność do brania sprzętu w celu nagłaśniania imprez i taka paka 45l jest trochę nie poręczna :P To czym go zasilić Paweł? Na razie mam ten Twój panel to go nim wygrzeje.

Fakt moje nie dopatrzenie. Co polecasz? Nie mam pojęcia co brać. Coś na N'mosfetach?

Panel oczywiście, że kupię gotowy. Muszę jeszcze nabrać doświadczenia :P A jak bym kupił wersje 2x4R i spiął na 8R to dużo bym stracił na mocy wzgledem 4R? Wtedy mógłbym panelem na TDA go wygrzac ale zapewne go i tak niewysteruje.

musialbys wtedy szukac odpowiedniego wzmacniacza. nie kazdy bedzie mial tak duza moc przy 8r

Zdaje sobię z tego sprawę ale przecież wzmacniaczem powiedzmy 250W/8R i tak wysteruje ten głośnik. Ja nie potrzebuje aż takiej mocy.

---------- Post dodany o 16:30 ---------- Poprzedni post o 13:04 ----------

Chyba, że polecicie mi jakiś gotowy kit wtedy dokupiłbym jakiś porządny filtr dolnoprzepustowy, trafo i zasilacz.

Właśnie chodzi mi o to żeby kupić wszystko do montażu same gotowe kity. Ja nie mam odpowiedniego sprzętu żeby coś porządnie lutować itp. :/ Napisz mi Paweł na PW co tam spartoliłem z tym TDA:P

Powinienem zrobic zdjecie i zaznaczyc co zrobiles dobrze :p
Przeciez tam nawet sciezki sa urwane :/

Wiem bo taka lutownice mialem :/ nie będę się wulgarnie wyrażał. Nią nawet cyny nie umiałem porządnie nagrzać i przegrzałem parę ścieżek i odeszły... szkoda gadać. Znasz jakiś gotowy kit godny polecenia?

Jakbym znal to bym napisal. Gotowy filtr mozesz kupic u irka - zapytaj czy ma dostepne
Co do koncowki mocy to moze zbig 3 i glosnik w 2r? Tanio powinno wyjsc z zasilaniem

Hmmm ciekawa propozycja tylko na razie nie ma głośników:/ pisałem do STX'a kiedy będą. Kto by mi mógł wykonać zbig 3.0 i jaki koszt tego będzie? Ja się za to nie biorę :P

Wersje 2x4r mamy na sklepie
Dzisiaj doszla paczka z 10" w obu wersjach
Zbiga 3.0 sam chce sobie robic, ale to za pare miesiecy raczej

Cena jak w stxie
Ja bym wolal dac go w 2r. Nizsze napiecie zasilania = taniej z czesciami

Tylko jak kupię wersję 2x2R a nikt mi teraz Zbiga nie zrobi to nie mam do czego go podłączyć :/ Będzie w szafie leżał :/

Pisalem ze mam tylko wersje 2x4r. Kupujesz, robisz obudowe i wygrzewasz na mostku tda w 8r.
Zlecasz wykonanie zbiga i przelaczasz na 2r!

Powrót