• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP + H250

Aha już rozumie. To na wypłatę jak będziesz go jeszcze miał to go od Ciebie wezmę. Nie wiesz może w przybliżeniu ile wyjdzie budowa tego Zbig'a 3.0?

Samo trafo bez okazji to koszt 150zl. Radiator kolejne 30-50zl, koncowka pewnie ok 100zl
Ceny na oko

Jak uruchomie te końcówkę do swojego suba to mogę ci zbudować kolejna. Mam też ten sam głośnik nawet. Tylko do 2r miały być jakieś modyfikacje autor pisał. Trafo daj o niższym napięciu np 40v u zaoszczędzisz na kondensatorach do 63v. Jak połączysz w 2r to nawet lepiej

Też to wyczytałem. Inne wartości elementów czy jakoś tak. Na ilu parach MOSFET robiłeś swojego? Ile Cię to wyszło?

Ją łącze swojego w 4r. Robię na 3 parach. Miałem optymistyczne nadzieję że zmieszczesię w 100zł za końcówkę ale nic z tego. Jutro napisze ile dokładnie mnie do tej pory wyniosła bo nie nam jeszcze wszystkich elementów. Ale za to trafo i duży radiator kupiłem łącznie za 80zł więc jestem i tak sporo do przodu. Nawet wątek z postępami prac założyłem, tylko muszę z aktualizować go.

Mój też by musiał być na 3 parach. Wtedy z trafem 40V było by ok 300W na 2R czyli akurat żeby go wysterować. Nie starczy trafo 400W?

Trafo 400-450 powinno wystarczyć. Ale nie 40v tylko koło 30v. Po wyprostowaniu wzrośnie do 42v przysiądzie do tych 40 i będzie dobrze

Myślałem nad tym filtrem ale znalazłem w swoich "skarbach" jakiś filtr z odzysku i ma razie tego wyłożystam, później i tak wymienię. Na jakiś od 20hz najlepiej. A co do tego zasilacza to cena nie powala, a z drugiej strony avt nie ma najleprzych opini. Popatrz sobie ma allego. Zasilacz to żadna filozofia, sam możesz zbudować. Wieczorem mogę wstawić taki z zbudowanym stabilizatorem do filtra ma 6 lub 4 kondensatory

Ostatnia edycja:
Jak możesz to wstaw. Problem w tym, że nie chce mi się znowu płytek trawić :/ Musiałbym znowu kupić wszystko do trawienia.

Ja to na pewno będę trawił tylko jeszcze nie wiem kiedy. No i jeszcze wolałbym sprawdzić osobiście czy wszystko działa jak należy. Wstawie po 21 to ktoś może sprawdzi jak mi to wyszło.

Powrót