• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP wybór zabudowy.

• Autor wątku Autor wątku pucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bo chce zrobić raz,a porządnie i tanim kosztem, a nie chce mi się latać po sklepach i szukać odpowiedniego b-r. Sklejek w domu mam pod dostatkiem i dlatego właśnie chce tunel szczelinowy. :)

No to w programie zasymuluj sobie tunel br okragly taki zeby Ci odpowiadalo strojenie. Nastepnie policz sobie jaka wysokosc musi miec twoj tunel zeby pole powierzchni wylotu bylo takie same jak pole powierzchnik wylotu br, pamietajac ze szczelina nie moze miec jakichs krytycznych wymiarów typu 0,5cm wysokosci na 50cm szerokosci (to tylko taki pogladowy przyklad). Dlugosc taka sama dla szczeliny jak i tunelu. Podaj wyniki do weryfikacji ;)

kolego wrzuć do winisd (jak Jimy-Adi podpowiedział) litraż i strojenie nawet danych głośnika nie musisz wpisywać zmień otwór z okrągłego na prostokąt wpisz jaki ma być wysoki i szeroki cała filozofia długość sama wyjdzie... ;)

Ostatnia edycja:
Jakoś strasznie duże wyniki mi wychodzą... A ten projekt co podałem we wcześniejszej wypowiedzi mógł by być dobry?

a dałeś takie wymiary to troszke nadto, dodaj litrazu na głosnik -+ 3-3,5L i bedzie ok
przeciez jest dobrze
mamy 50 litrow przy sciankach 18mm

wysokosc tunelu to wysokosc obudowy - 344mm
szerokosc daj min 25mm (dostosuj do plyt jakie posiadasz - trzeba wsadzic cos jako dystans)
odczytaj dlugosc i wkomponuj w obudowe ;)
jak tunel sie nie miesci to zlam i licz dlugosc po srodkowej

Powrót