• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SW607 + ??? Prosze o opinie

Reakcji
0
Witam

Mam w domu dwa głośniki SW607 alpharda i chcę z nich coś zrobić. Dotej pory miałem je w eksperymentalnych obudowach (testowałem br i cl) i już wiem że dla tego głośnika tylko cl. Musze zaopatrzyć się w wysokotonowce i zwrotnice - i tu proszę o wasze sugestie :) Bardzo ważna jest cena - niemoge dołożyć więcej niż 150 zł

Mój pomysł jest taki:
SW607 + wysokotoniwec tesla + filtr tylko na wysokotonowcu
obudowa CL jakieś 30 l.
Dodam że nejlepiej żeby były to podłogowce, teraz mam te głośniki w 13 litach i jest średnio.
Wiem że nimożna wymagać zbyt wiele od tego głośnika ;)
Przeprowadzałem symulacje i mam kilka wykresów - ale z tym to różnie bywa ;)

Jeżeli ktoś robił coś na tych głośnikach i ma jakieś doświdczenia to niech napisze.

PS. Nie krytykujcie zbyt mocno :)))) za te sw.

Oj mistrzu przy 30 L ten głosnik straci na wytrzymałosci ja mam u siebie 25L bruttoA ze wzmocnieniami i reszta to da gdzies 20L a zwrtotke STXa mam i wysokotonowce tw318sx(narazie) gra b.ładnie tylko wysokotonowce sypia piaskiem;/

Jak sie nie myle to budzik ma kolumienki na tych głośnikach? Może coś napisze na ich temat;)

OK. To już coś wiem.

Zaprojektowałem sobie skrzyneczki o wym. 20x25x80(szer x gł x wys). Wychodzi jakieś 26l. Obudowa będzie z płyty wiórowej 18 mm, plauję ją mocno wzmocnić - i tymsamym zmniejszyć jej objętość do 20-22l.
Jako wysokotowy założe ARV 104 04/8 + filtr podany na empire.
Do SW narazie niebędzie filterka (brak kasy).

Wytłumienie zrobie tak: na ściany gąbka a całość watą.

Ciekawe co z tego wyjdzie.

Wiesz nie musisz dawac filtra na SW ba kazdwego typu cewka stawia opór a efektywnosc tego cacka nie jest cudownamoze pracowac bez zwrotki :)
No wyjda ci całkiem dobze grajace kolumienki za małe pieniazki

OK. Jest dobrze :)
Zamówiłem 2 ARV 104 8 ochm.
Teraz pyatnie: Niemam zabardzo kaski na zwrotke więc dam sam kondensator na wysokotowacu. Tylko jaki???? Myślę że moge na kondy wyłożyś z 10 zł.
Co radzicie?

Powrót