• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Świetny i niezawodny sposób na poprawę humoru :)

W HighFidelity.pl to mają fajne tylko obrazki ;) Czytając ich wywody można dostać skurczu mięśni twarzy - ze śmiechu oczywiście. Jestem ciekaw na jakiej zasadzie opierają się testy u nich... Płacę i mam taką opinię jaką chcę? Pewnie tak :) Jednak nie można też tego tak negować - może kiedyś ktoś z nas wykorzysta ten magazyn jako źródło reklamy dla swojego produktu...

[...]Żeby jednak ustalić też jakość samego kabla, przesłuchaliśmy jeszcze kable sieciowe[...]Kabel 079 grał żywym, dynamicznym, wyrazistym dźwiękiem, który zachowywał jednak plastykę i rozdzielczość znacznie droższych kabli innych firm.[...]

lool

nie wiem czy się śmiać czy płakać... to teraz kolej na testy odsłuchowe włącznika sieciowego i obudów wzmacniaczy...

Szczerze mówiąc znosiłem to dzielnie ale po przeczytaniu tego
Inną nauką z tego płynącą jest to, że jeśli mamy być konsekwentni, trzeba też wymienić gniazdko ścienne.
szczęka opadła mi do ziemi...
A tak właściwie wiecie jaki jest najprostszy sposób na odwrócenie fazy o 180 stopni? Nie? Ależ to proste :razz: wystarczy przekręcić wtyczkę od kabla sieciowego w gniazdku :twisted:

Kod:
http://www.highfidelity.pl/artykuly/0711/kts/th/05.jpg

Test nie był obiektywny - Winko, koniaczek i wszystko lepiej brzmi :)

Chyba zaraz zadzwonię do elektrowni i poproszę o lepszą jakość prądu bo mi wysokie tony zalatują piachem :mrgreen:

Inną nauką z tego płynącą jest to, że jeśli mamy być konsekwentni, trzeba też wymienić gniazdko ścienne.
Jeżli mamy być konsekwentni powinniśmy zrobić cała instalacje od podstaw i najlepiej uruchomić włąsna elektrownie na potrzeby audio :D

W chwili wolnego czasu na pewno przeczytam dokałdnie ;)

lool

nie wiem czy się śmiać czy płakać... to teraz kolej na testy odsłuchowe włącznika sieciowego i obudów wzmacniaczy...
Na forum audiostereo w watku o gc mozna poczytac o wplywie miedzi na dzwiek, miedzi zastosowanej w obudowie :lol: jak i rowniez o wyzszosci nieekranowanego gniazda zasilania nad ekranowanym(dokladnie tak) :mrgreen:
ps. w innych watkach mozna takze poczytac o co bardziej kosztownych instalacjach audio(w polsce) wlaczajac instalacje elektryczne od podstaw robione na 4mm2 jak i wlasnych "elektrowniach" coby prad byl napewno "czysty". Czytajac to wszystko mozna popasc w kompleksy ze muzyka sie podoba bez tych wszystkich audio voodoo... lub tez zaczac zastanawiac sie czy aby napewno sluch ma sie nieskrzywiony. :lol:
ogolnie autosugestia to potezna sila...

E to jest nic, drobiazgi w porównaniu z horrorem jaki ostatnio przeżyłem.

Odpalam sprzęt i po chwili słyszę , że coś nie tak. Totalne rozchwianie sceny, uleciała cała magia, osłabł bas, nie mówiac o stereo, praktycznie go nie było. Wybrzmienia instrumentów spłaszczone, wyraźnie oslabiona 5 i 7 harmoniczna, coś strasznego.

Załamany nie wiedziałem co sie dzieje już chciałem grzebać w sprzęcie ale ... no tak kubek z kawą postawiłem 5 cm w lewo od jego standardowego miejsca. Przesunąłem kubeczek, brzmienie powróciło ufff. :mrgreen:

Nie było jakiejś szczególnej fety, po prostu kolejna walka o Prawdę.
taaaa :>

Ciekawa bajka tylko nie wiem już sam czy śmiać sie czy płakać ;p Gościu całkiem przekonywująco to przedstawił, aż sam czytajac zaczynałem.... STOP!! Chyba za dużo piwa :D

Tak wiec panowie nie ma sensu zmieniac juz wiecej kolumn, wystarczy zakup nowej sieciowki by dzwięk zmienił sie o 180st.

BTW. Słucham sobie dzisiaj muzyki jak zwykle, ale coś jest nie tak, bas zrobił sie taki miekki, ciepły i rozlazły zupełnie jak by nie była to Beyma. Spoglądam an suba a na nim leży cieplutki kocyk :mrgreen: no i wszystko jasne :lol:

Powrót