• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sygnały testowe w ARTA i nie tylko.

Reakcji
2
Witam,

dawno nie było nic nowego odnośnie tego pakietu, dlatego pozwólcie, że zapytam o rożnice w stosowanych tam sygnałach pomiarowych Periocic Noice, Sweep i MLS:

- który stosować?
- który zapewnia najlepszą jakość i wiarygodność pomiarów i czy jest to obwarowane szczególnymi wymaganiami przy ich wykonywaniu?
- czy mają jakieś dedykowane zastosowania gdzie dany jest lepszy od pozostałych?
- czy któryś z nich jest zdecydowanie lepszy przy wyjątkowo kiepskich warunkach lokalowych ?
- i wiele innych pytań, których nie zadałem, a na które warto znać odpowiedź.

Myślę, że warto stworzyć takie kompendium wiedzy użyteczne nie tylko dla mnie, a dla wielu z Was po prostu oczywiste. I nie tyczy się to oczywście tylko tego pakietu ale wszystkich programów tego typu.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Szum i sinus lepiej nadaje się do pomiarow basu z bliskiego pola. MLS używam tylko w dalekim polu. Oczywiście można tez oblecic cale pasmo sinusem.

Nie na temat...
Zapomniałem tematu odemknąć
Dobrze było by go poinformować też że może się pochwalić pomiarami.

Też jestem tego zdania co Pogromca, Różowym i sinusem robię pomiary z bliskiego pola (bo głównie te wykonuje), MLSa używam tylko mierząc na zewnątrz jakieś "estradowe" paczki.

Powrót