• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Symasym i uniamp

Reakcji
378
Witam

ostatnio jak pytalem o symasyma i uniampa ktos poradzil mi jeden z nich w wersji 300 i nic o tej wersji nie moge znalezc... moze ma ktos jakies schematy i opisze mi roznice miedzy ta wersja 300 a zwykla...?? bo chce zbudowac sobie wzmacniaczym najlepiej totalne dual mono ale jesli koncowka bedzie na jednej plytce to tez tragedii nei bedzie zasili sie ja z 2 zasilaczy i traf... zabawa w dodatki itd puzniej na razie najwazniejsze jest by ktos opisal i porownal ta wersje 300 ze zwykla...

a teraz PYTANIE bo plytki zamowilbym w zakladzie (no chyba ze ktos z was ma na odsprzedaz) ale jak nie to moze zbierze sie grupka osob i zamowie od razu dla wszystkich wyjdzie sporo taniej bo najdrozsza jest klisza a potem powielaja juz za grosze...
Nie chce mi sie wytrawiac samemu ale jesli nie zbierze sie grupa osob i nikt nie bedzie mial sprzedac to bede zmuszzony :D

Chodziło chyba o Uniampa :) Wersja 300 ( mocniejsza od 150 ) jest w trakcie powstawania :)

tak, nie wiem ile max bo dawno juz o tym czytalem ale raczej da rade
pisz do mikiego i zibiego

flodins napisał:
150W da sie wyciągnąć z jednej pary na 8ohm w symie

Tylko to wymaga zasilania bliskiego +-60V wiec trzeba zastosowac elementy wytrzymujace takie napiecie.

Żaden problem wystarczy jako Q1 i Q2 dać bc546b lub 2sc2240 lub jakiś inny tranzystor na napięcie co najmniej 60V o przyzwoitym wzmocnieniu i nie dużych szumach.

Do 55V +/- (75VDC) możesz dać, wyżej ścieżki mogą być za cienkie. Trzeba też wymienić trany na mpsa42 lub inne wysokonapięciowe i obowiązkowo kondy na wyższe napięcie. Pare rezystorów także trzeba wymienić na 0,5W bo ćwiartki się grzeją. Noi wtedy już podchodzi pod 400W per 4Ohm, a na 8 coś ok 250W sinusowych wacików powinno być.

mpsa to dosc kiepskie tranzystory wiec radze bc546/556 do +-63V a powyzej 2sc2240/2sa970. Rezystory powinno sie zwiekszyc zeby zachowac ten sam prad przy wyzszym napieciu zasilania co od razu zredukuje wydzielana z nich moc.

Powrót