• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Symasym-maks. napięcie zasilania

• Autor wątku Autor wątku c3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

c3

Reakcji
0
Witam
Planuje właśnie składać symasyma, znalazłem w swoich zasobach trafo o napięciach ok. 2x 32V. Po wyprostowaniu daje to 2x 43V. Czy przy takim napięciu wytrzyma ta końcówka mocy? Będzie pracowała z kolumnami o impendacji 8Ω. Obawiam się tych mpsa18, są one na 45V i mogą nie wytrzymać. Może jest jakiś zamiennik?

Lepiej sie martw o elektrolity daj je z zapasem, oraz odrazu powiem że przy takim napięciu grzeje sie strasznie i niestabilny jest, lepiej sie zastanów na tym czy warto aż takie wysokie napiecie dawać skoro przy 36+/- 8ohm jest ok 60Watt w domowych warunkach jest to zupełnie wystarczające.

piku16 napisał:
przy takim napięciu grzeje sie strasznie i niestabilny

Akurat to czy sie bedzie grzal to bardziej zalezy od ustawionego pradu spoczynkowego jak ustawisz 200mA to pewnie ze sie bedzie grzal a jak ustawisz 20mA bedzie sie grzal znacznie slabiej. Wieksze napiecie zasilania to wieksza moc wyjsciowa a wiec naturanie potrzeba wiekszego radiatora.
Stabilnosc czyli podwzbudzanie wzmacniacza nie ma nic wspolnego z jego napieciem zasilania.

piku16, ale dales :lol:
ja mam tez trafo 2x32V pod symka i nic sie nie dzialo :P (no moze poza spalonym rezystorem :roll: ale wtedy nie zmienilem pradu spoczynowego :P )

Wreszcie jakaś konkretna odpowiedź :smile: , dzięki za zainteresowanie.

Ale nadal się obawiam czy te mpsa18 wytrzymają. Nie wiecie jaki tranzystor można za niego dać :?: , oczywiście wytrzymujący większe napięcie niż te 45V które przypadają na mpsa18.

to juz lepiej wstawic bc546 albo 550 zreszta mpsa18 tez sobie poradzi.

Powrót