• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SymASym nowe wcielenie by flodins

irek napisał:
Co wy zescie sie uparli na te alpsy one juz dawno zniknely z rynku bo ich ceny sa tak wysokie ze caly wzmacniacz sie za nie kupi
za 36zl caly wzmacniacz? :D kupuje 10 :P

paldo napisał:
ile by wyszło za taką funkcję aby dorobić pilota - jedynie z regulacją głośnosci (jakiegoś alpsa na silniczek by można wrzucić) no i włącz/wyłącz ewentualnie?
ALPS + kit z AVT to ok 100zl. lepiej zbudowac jakis sterownik DIY bo za mniejsze pieniadze lub te same a wiecej opcji

Pawel S. napisał:
ALPS + kit z AVT to ok 100zl. lepiej zbudowac jakis sterownik DIY bo za mniejsze pieniadze lub te same a wiecej opcji

No, to nie tak źle, jeszcze można myśleć. A wersja diy ile wyjdzie i czy ciężko zbudować? Są jakieś projekty?

projektow jest pelno. np jeden teraz sklada cudny "Zdalne sterowanie wzmacniaczem audio by januss73" z elektrody
ten AVT bylby znacznie tanszy (jakies 50%) gdyby tylko wgrac program samemu. a ze sprzedaja tylko zaprogramowane kosci to jest drogo

wafer napisał:
Ktoś zapodał jakiś czas temu link do takiego serownika

Chyba ja hehe.

Co wy zescie sie uparli na te alpsy one juz dawno zniknely z rynku bo ich ceny sa tak wysokie ze caly wzmacniacz sie za nie kupi.
No i nie sa wcale takie dobre te czarne czy niebieskie Alpsy, wspolbieznosc 3dB to jednak za malo...

No ten projekt był by pewno ok, tyle że nawet można by go uprościć jeszcze. Np. olać opcje z wejściami (sterowanie wejść). A ile wychodzi za takie cacko? Chyba nie drogo z tego co widać?

Pawel S. napisał:
irek napisał:
Co wy zescie sie uparli na te alpsy one juz dawno zniknely z rynku bo ich ceny sa tak wysokie ze caly wzmacniacz sie za nie kupi
za 36zl caly wzmacniacz? :D kupuje 10 :P

paldo napisał:
ile by wyszło za taką funkcję aby dorobić pilota - jedynie z regulacją głośnosci (jakiegoś alpsa na silniczek by można wrzucić) no i włącz/wyłącz ewentualnie?

A ja kupie 10alpsow po 36zl tylko tylko podaj jaki sklep je sprzedaje?
Z tego co wiem to kit AVT ma juz potencjometr z silnikiem i calosc kosztuje 90zl, glowna jego wada to ze nie ma zasilacza i selektora wejsc.

pegelmesser napisał:
No i nie sa wcale takie dobre te czarne czy niebieskie Alpsy, wspolbieznosc 3dB to jednak za malo...

Fizyki sie nie oszuka bo potencjometr to element mechaniczny wiec nawet najlepszy bedzie mial juz taka wade. Mozna trafic lepszy egzemplarz lub jakis selekcjonowany. Z powodu tej wady wiekszosc nowoczesnych wzmacniaczy ma scalone drabinki rezystorowe.

Jak ktos chce jeszcze pogdybac i pomarzyc o zdalnym sterowaniu to niech zalozy nowy temat to sie to wszystko przeniesie. Nie wiem tylko po co bo temat zdalnego jest juz wszystkim znany.

http://www.allegro.pl/item538045248_alps_potencjometr_z_silnikiem_2x100k_audiofilski.html
koles je sprzedaje od bardzo dawna ale ostatnio nie widuje nowych aukcji. napisz do niego to moze uda sie kupic jeszcze wieksza ilosc ;)

[ Dodano: 2009-03-19, 11:23 ]
irek napisał:
Z tego co wiem to kit AVT ma juz potencjometr z silnikiem i calosc kosztuje 90zl, glowna jego wada to ze nie ma zasilacza i selektora wejsc
jak ja to kupowalem to jeszcze nie sprzedawali z potkami
dobra - koniec offtopa

flodins, a czemu takie wielke te kondy wejsciowe? czyzbys taniej cos kupil?
no i moze teraz sie zabierzesz za nowa plytke pod 2 pary tranow? :D

właśnie nie zbierają śmieci z powietrza, one są na 63V a są większe poniewaz mają powłoki ekranujące po doswiadczeniach z kondensatorami Wima stwierdziłem ze te są duzo lepsze

Powrót