• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Symasym w mostku

Reakcji
0
Panowie, mam pytanie odnośnie wzmacniacza Symasym, czy uruchamiał go ktoś w mostku? Chciałbym tym zasilić suba na Peerless SLS263, obecnie zasila go także mostek ale na LM3886. Trafo jest 300W , po wyprostowaniu 2x34V.

Trafo w razie czego wymienię, chodzi mi o sam fakt czy to będzie działało? Jaka moc będzie przy takiej konfiguracji? Co o tym sądzicie?

działać będzie , przy 8R sto paredziesiąt wat około - tyle to można z 1 parki wycisnąć ;]

Powiedzmy ok 100W - do jakiej wartości bym musiał podnieść zasilanie żeby na jednej parze osiągnąć taką moc?

przy 4R - trafo 2x32-35vac
przy 8R - trafo 2 x 40vac

Biorąc po uwagę takie dośc typowe trafa;]

Czy przy 2x40VAC trzeba coś zmieniać w elementach (prócz kondensatorów na wyższe napięcie)?

kondy na 63v i chyba tyle ;]
skoro tosziby wytrzymują u Irka to i u Ciebie powinny ;]

Gorzej będzie jak kupiłem podróbki :) Ich cena nie była zbyt wysoka bo za parę komplementarną zapłaciłem 7zł :D

Jeśli to oryginał ze strony symasym trzeba zmienić tranzystory Q1,Q2 na jakieś o wyższym napięciu. Sam mam MPSA 42, a Symka zasilam z trafa 2x30VAC.
Pozdro

Powrót