• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SYMASYM w mostku

Reakcji
2
Witam,

niedawno pozyskałem od kolegi z forum dwie takie końcówki wraz z trafem 2 x 24 V 300 W. Czy ktoś z Kolegów odważył się zrobić na tych końcówkach mostek przy takim zasilaniu i obciążeniu 4 ohm ? Trochę szkoda by było puścić wszystko z dymem.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

raczej bez szans dla 4 ohm w mostku bez dokładania tranzystorów - tzn zagra ale nie długo :)

Nie na temat...
heh daniel69 nie wypaliło ci zamówienie i coś pamiec cie zwodzi, sprawdz jeszcze raz kto napisal ze zrobil sobie plytke, Jacek podal inna przyczyne
Witam,

jeśli zamówienie nie zostało jeszcze złożone, to z uwagi na problemy finansowe proszę o skreślenie mnie z listy.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

tak też myślałem, ale warto zapytać. Dzięki.

To zle myslales a na forum malo kto ma pojecie o koncowkach wiec nie wiele sie dowiesz.

Przy tym trafie nie powinno byc problemu z praca na 2x2omach czyli 1x4omach w mostku. Symek nie ma zabezpieczen pradowych wiec nie bedzie sie wylaczal a moc przy 2omach na kanal wyniesie 100-150W wiec bezpiecznie dla tranzystorow mocy.

Nie wiem jak bedzie z jakoscia bo symek ma bardzo male prady sterujace tranzystorami mocy a te przy 2omach beda chcialy duzo wiecej. Mozna zmniejszyc rezystory emiterowe.

Witam, odgrzewam temat. Próbował ktoś zasilać wyższym napięciem stopnie sterujące w powyższym wzmacniaczu? Chodzi mi o wykorzystanie transformatora z radmora 5412 ts 180/4 o napięciach 2x20V i 2x25,6V ? Przy tak niskim napięciu zasilania chce dodać możliwość mostkowania. Zastanawiam się tylko czy transformator to wtedy wytrzyma.

---------- Post dodany o 11:03 ---------- Poprzedni post o 18:22 ----------

Próbował ktoś w sprzężeniu zwrotnym stosować bipolara nichicon muse?

Powrót