• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Synology z wyjściem cyfrowym, kłopot po aktualizacji OS.

Reakcji
14
Nigdy nie aktualizuję sprzętów, o ile nie muszę. Tym razem postanowiłem chyba 10 letni Synology podnieść z wersji 3 na aktualną 7, ponieważ zastanawiam się nad podpięciem jakiegoś dostawcy strumieniowego. No i zaczęło się. Na dzień dobry straciło się wszystko co miałem w AudioStation. To znaczy katalogi z muzyką zostały, ale dostępu do nich z poziomu playera nie było. Pomogło wyrzucenie wszystkiego i ponowna instalacja/wkopiowanie. Niestety okazuje się, że nowy OS nie obsługuje głośnika USB, a stara wersja obsługiwała. Ta drobna zmiana odcięła mi wzmacniacz od serwera i pozbawiła możliwości słuchania muzyki. Zastanawiam się jak to przywrócić. Może ktoś miał podobne problemy i udało mu się rozwiązać w sensowny sposób temat?
Generalnie chciał bym wrócić do konfiguracji jaką miałem, czyli Syno->konwerter USB na spdif/AES/EBU->Wzmacniacz->Głośniki :) Ktoś, coś...?
Irek.

Zaktualizowałeś wszystko? Próbowałeś czystej instalacji? To często rozwiązuje sporo problemów.

To nie tego kalibru problem. Synology pisze, że coś takiego jak "Głośnik USB" po prostu nie będzie wspierane, ale muzykę można słuchać jako "Mój komputer" lub przekierować na jakiś "Renderer", pewnie w stylu Alexa. Niestety mój konwerter USB na cyfrę nie jest w stanie zasymulować jakikolwiek Renderer i Syno po prostu go nie widzi. :( Zachciało mi się złamać zasady, kurcze.

Dodane:
Opis urządzeń wyjściowych w Syno. Coś mam wrażenie, że po tych apdejtach, w moim przypadku jedyne miejsce w którym Syno będzie się dobrze czuło, to śmietnik, bo wyraźnie powiedziano, NIE da się cofnąć wersji OS-a :(

https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/help/AudioStation/playmusic?version=7
Irek.

Ostatnia edycja:
Cofnąć pewnie sie da ale to już bardziej skomplikowane ( chyba że twardy reset by załatwił sprawę). Jakiego Synka masz, że dał się zaktualizować do 7/ w tej wersji oficjalne sterowniki usb nie są obsługiwane ale np mozna dograc spk do obslugi portu usb do kopiowania danych. Jedyne dzialajace wyjscie to do sprzetu audio dać jakiś odbiornik i wysyłać przez dlna. Jak nie to poszukac na forach (synology, xpenology, reddit itp) wgrac Midnight Commandera i wrzucić sterowniki ( jeśli idzie). Ja próbowalem kiedyś z tunerem na usb ale sie poddałem.

Wszystko się da cofnąć, kwestia determinacji i środków - problem tylko w tym, że trzeba mieć co wrzucić i raczej z tym jest problem. Rzeźba w ... trochę. Coś niestety wiem, już sobie kiedyś router wyłożyłem i godziny spędziłem na stawianiu tego do pionu ;'( i ostatnio ze dwie godziny po zmianie wifi ;'( ale zrobić się da.

Próbowałem dzisiaj z pomocą techniczną, ale nic z tego nie wyszło, 3 gości, do żadnego się nie dodzwoniłem :( Mam wrażenie, że to nie jest problem z brakime sterowników do obsługi USB, tylko celowe działanie mające na celu wyrzucenie pewnej grupy urządzeń z obsługi. Pewnie ktoś lobował, żeby byle tanie konwertery nie psuły statystyk zakupowych ;)
No nic, może jutro się dodzwonię i uda się cokolwiek ustalić.
Tak z ciekawości zapytam jeszcze, może zainstalować jakiś program do obsługi plików (w sensie grajek) potrafiący niejako przy okazji podpiąć Tidal-a lub coś podobnego? Ktoś stosuje i poleci jakiś?
Irek_N

Nie bawiłem sie jeszcze w audio bo od dłuższego czasu robię cały serwer na nowo. Wiem, że jest płatny spk na http://roonlabs.com/howroonworks

W dockerze mozesz odpalić chociazby Jellyfin/ Emby/ Plex ale nie ma chyba obslugi Tidala. Jak chcesz to masz tu całą listę kontenerów np Airsonic, Ampache, Volumio itp http://github.com/awesome-selfhosted...udio-streaming. Jak kojarzę kilka osób na forum używało Volumio więc może pomogą

Ostatnia edycja:
Ja prawie nigdy nie aktualizuję, jak coś działa. Raz mi się zachciało :(
No nic, rozglądam się za jakimś ustrojstwem streamingowym, więc i synology na tym poleci.
I.

Powrót