Google używać umiem... Chodziło mi o ten przód bo walisz jakimiś skrótami, które kompletnie nic mi nie mówią.
Ale przetworniki chce nowe. Wzmacniacz, radio itd. mi wisi skąd, byle będą dobre, ale przetworników używanych nie kupie.
Proszę, konkrety jakieś. Konkrety...
Wytłumacz mi o co chodzi z tą deską bo drugi raz odradzasz, ale ja wciąż nie mam pojęcia czemu. Uzasadnij mi. Stracę na jakości dźwięku czy co? Bo jeśli nie to ja dalej dążę w ten projekt.
Co Ty mi ciągle wmawiasz, ze dresem jestem? Jestem obcięty na rekruta i mam 10cm brodę. Słucham głównie rocka (od soft po extreme gothic metal), ale czasem sobie zapuszczę jakiegoś eminema czy 2pac'a, a nawet jak pojadę z kumplami na wakacje to i dubstep może zacząć grać dla jaj, dlatego chcę suba z wykopem.
Oglądałem tutejsze projekty CA i chyba wszystkie suby są na jakichś STX'ach za 100zł, ja mam na sam przetwornik pewnie ok. 600zł więc nie uwierzę, ze nic fajnego z tego nie sklecę.
Ten sub ma być dynamiczny, żeby nie grzmiał, tylko podążał za podwójną stopą, ale trzeba też znaleźć kompromis między tym, a jego mocą. Chciał bym, żeby umiał autkiem zatrząść bo ja duże dziecko jestem (jak każdy facet chyba no nie?)
EDIT: Ok, jak sie tak upierasz to niech Ci będzie, że chce szpanerskiego suba za 600zł tylko trochę mniej dresiarskiego niż wsadzony do bagażnika przetwornik STX'a 12' i jednak trochę lepszego klasą... Teraz mi ktos pomoże i poda konkretne nazwy radia, wzmacniaczy, przetworników w które mam celować?
---------- Post dodany o 08:08 ---------- Poprzedni post o 06:51 ----------
A CV? np:
http://allegro.pl/cerwin-vega-vmax-12-skrzynia-mdf-30l-zamknieta-i3263713077.html albo
http://allegro.pl/cerwin-vega-v-max104-1000w-z-usa-do-db-i-nie-tylko-i3272118358.html ?
Proszę, pomóżcie zielonemu ludkowi złożyć sobie fajny zestaw nagłośnienia do Golfa IV hatchback za ok. 2k. Lubię bass po prostu... chce mieć takiego suba co może robić za masaż foteli. Lubie puścić głośno muzykę i tyle. Teraz np. siedze i słucham wyjątkowo rapu bo mi się stare lata z gimbazy przypomniały. Dlatego chcę mieć kompromis między basem do rocka, a hip-hopu.
- Radio myślałęm jakieś coś z używek alpine, byle AUX by był (proszę, podajcie modele warte uwagi)
- Woofery i gwizdki - tu czekam na zaproponowanie konkretnego modelu skoro ten co podałem jest zły. Myślałem również nad Hertz'em, ale to głośniki z niższej półki cenowej. Zdaję się na Was. Nie jestem super audiofilem, ale lubię dobrą jakość dźwięku na ile portfel pozwala
- Myślałem, żeby zrobić osobno wzmacniacz pod suba i osobno pod gwizdki i woofery przez zwrotnicę. Jeśli lepiej wyjdę na jakimś 4 kanałowym to ok, ale nie wydaje mi się, żeby był taki wzmacniacz, który jednocześnie zaspokoi mój subwoofer i nie spali tych wooferków
- Koszta mniej więcej rozkładają się tak: sub + wzmak - 1000zł. radio, gwizdki, woofery - 1000zł
Pomóżcie mi coś w tych cenach dobrać bo na prawdę nie wiem nic o CA, a na tym forum się nei zawiodłem ( w pokoju mój zestaw gra lepiej niż słuchawki CAL!) i chcę sie zdać na Was. Bo nie pisze z byle kim tylko z ludźmi mającymi spore doświadczenie.
PS. Dopiero wczoraj zauważyłem, ze ja w aucie mam jednak 2 wysokotonowe i 2 woofery z przodu, a z tyłu jest tak samo. może uda się takie wysokotonowe dobrać, żeby nie trzeba było za duzo przerabiać? Tzn. dystanse pod woofery będą potrzebne na pewno, ale super by było gdybym nie musiał robić z włókna szklanego jakichaś dopasowanych obudów pod gwizdki.
PS2: Co do skłonności audiofilskich to tyczy się to home audio/słuchawek. Ja dopiero skończyłem 18 lat i pierwsze auto dostałem więc moja wiedza o CA (mimo iż czytałem o tym parę godzin) praktycznie nie istnieje. Zdałam sie na Was bo składałem wzmacniacz, składałęm monitory, składałem suba i jeszcze nigdy się na Waszych radach nie z\wiodłem. Wręcz przeciwnie